Militarii chinezi se pregătesc de război în urma unui ordin dat de către preşedintele ţării, Xi Jinping. Liderul chinez le-a spus militarilor “să rămână în stare de alertă ridicată” şi le-a cerut să fie “absolut loiali, oneşti şi de încredere”.
Preşedintele chinez Xi Jinping le-a transmis militarilor să se pregătească de război. Declaraţia a fost făcută marţi cu ocazia unei vizite la o bază miliara din provincia Guangdong, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de CNN. Acest anunţ vine în urma unor tensiuni între China şi SUA, mărul discordiei fiind problema Taiwanulului.
Militarii chinezi se pregătesc de război
Războiul este din ce în ce mai aproape! În timpul vizitei la o bază militară din provincia Guandgdong din sudul Chinei, preşedintele Xi Jinping le-a dat ordini soldaţilor chinezi să îşi „concentreze mintea şi energia în pregătirea pentru război”.
Pe lângă asta, Xi le-a spus soldaţilor să „păstreze o stare de alertă ridicată” şi le-a cerut să fie „complet loiali, complet puri şi complet de încredere”.
Ordinele soldaţilor au fost date în contextul în care Xi a ţinut un discurs, în Guangdong, pentru a comemora aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Zonei Economice Speciale din Shenzhen (ZESS), creată în 1980 pentru a atrage capital străin.
ZESS a jucat un rol crucial în transformarea Chinei în a doua cea mai mare putere economică a lumii.
Tensiuni tot mai accentuate între China şi Statele Unite
Vizită la bază militară din Guangdong a fost facauta pe fondul tensiunilor tot mai accentuate între China şi Statele Unite, cu privire la problema Taiwanulului. În ultimele luni, s-a creat o prăpastie prăpastie adâncă între Beijing şi Washington.
Luni, Casa Alba a informat Congresul America că ar urma să vândă trei sisteme de arme avansate Taiwanului, mutare care nu le-a picat deloc bine comuniştilor chinezi. Beijungul a solicitat „anularea imediată a oricăror vânzări de arme către Taiwan şi tăierea legăturilor militare dintre această ţară şi Washington”.
Cu toate că Taiwanul nu a fost niciodată o regiune controlată de Partidului Comunist Chinez, Beijingul lansează constant mesaje cum că zonă ca acesta face parte din teritoriul său. Nu puţine au fost momentele în care Xi a lăsat să se înţeleagă faptul că Armata Populară Chineză poate invada în orice moment insulă.
În luna august, secretarul american pentru sănătate Alex Azar, a efectuat o vizită oficială în Taiwan pentru a purta discuţii cu privire la dezastrul provocat de pandemie. Acesta a fost cel mai înalt oficial american care a vizitat insulă în ultimii 40 de ani.
În replică la gestul SUA, China a efectuat exerciţii militare în apropierea insulei, folosind zeci de avioane de luptă, scrie CNN.
Armata chineză a difuzat un video cu o simulare de atac asupra unei baze americane
Forţele aeriene chineze a publicat acum câteva săptămâni o înregistrare video arătând bombardiere H-6, capabile să transporte încărcătura nucleară, simulând un atac împotriva ceea ce pare a fi baza Andersen a UŞ Air Force din insula Guam.
Imaginile au fost postate sâmbătă pe contul Weibo al forţelor aeriene chineze, în timp ce Forţele aeriene chineze efectuau, pentru a doua zi, exerciţii în apropiere de strâmtoarea Taiwan, ca reacţie la vizita unui înalt responsabil al Departamentului SUA la Taipei.
În Guam sunt amplasate instalaţii şi facilităţi militare majore ale SUA, inclusiv o bază aeriană, cu rol-cheie pentru a răspunde la orice conflict în regiunea Asia-Pacific.
Filmul de două minute şi 15 secunde al Forţelor aeriene chineze, având un fundal muzical solemn şi dramatic demn de un blockbuster hollywoodian, arata bombardiere de tipul H-6 care decolează de la o bază situată în deşert. Videoclipul se intitulează ‘Zeul războiului H-6K merge la atac!’, scrie Reuters.
La jumătatea zborului, un pilot apăsă un buton şi lansează o rachetă pe o pistă de pe un litoral care nu este numit. O imagine din satelit a pistei arata exact ca amplasarea bazei Andersen, chiar dacă nu este numită.
H-6K, cel mai recent model de bombardiere chineze
‘Suntem apărătorii securităţii aeriene a patriei. Avem misiunea şi capacitatea de a apăra întotdeauna securitatea cerului patriei’, subliniază Forţele aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului ( People’s Liberation Army Air Force/PLAAF/) într-o scurtă descriere a videoclipului.
Nici Ministerul Apărării chinez, nici Comandamentul american Indo-Pacific nu au răspuns la o solicitare a Reuters pentru un comentariu imediat la această înregistrare video.
Avioane H-6 au fost implicate în mai multe zboruri chineze în jurul şi în apropiere de Taiwan, potrivit Forţelor aeriene taiwaneze, inclusiv săptămâna trecută.
Aparatele H-6K reprezintă cel mai recent model de bombardiere chineze, construite pe baza vechiului bombardier bimotor sovietic Tu-16, datând din anii 1950.