Prima pagină » Actualitate » Milioane de români vor plăti mai mult la stat dacă cota unică se mărește. Iată toate calculele

Milioane de români vor plăti mai mult la stat dacă cota unică se mărește. Iată toate calculele

29 oct. 2024, 15:40,
Redacția BZI în Actualitate

Românii se confruntă cu o povară fiscală ridicată, contribuind substanțial la bugetul statului, iar anul viitor ar putea aduce o majorare a impozitului pe venit la 16%, un nivel care ar accentua și mai mult acest efort.

Deși datele statistice plasează România printre țările europene cu cele mai mari taxe pe muncă, economiștii avertizează că noul plan fiscal anunță o posibilă creștere a cotei unice. Astfel, în urma acestei modificări, statul ar urma să încaseze sume considerabil mai mari din impozitarea veniturilor salariaților.

Cât vor plăti românii în plus la stat dacă se mărește cota unică

Dacă se mărește cota unică românii vor plăti bani buni la stat. În prezent, venitul minim pe economie este taxat cu un impozit de 10%, ceea ce înseamnă că din salariul brut de 3.700 de lei, după deducerea CAS și CASS, angajatul rămâne cu un salariu net de 2.363 de lei, iar statul colectează 147 de lei din impozitul pe venit. În scenariul propus, cu cota unică de 16%, impozitul pe venit pentru același salariu ar urca la 235 de lei, scăzând astfel salariul net la 2.275 de lei.

Pentru salariul minim pe economie prognozat la începutul lui 2025, de 4.050 de lei brut, actualul impozit de 10% ar contribui cu 163 de lei la bugetul statului, iar salariul net al angajatului ar ajunge la 2.574 de lei. În condițiile noii cote unice de 16%, impozitul ar crește la 271 de lei, iar salariul net ar scădea la 2.466 de lei.

Pentru un salariu brut de 5.000 de lei, scenariul este similar: în prezent, la o cotă de 10%, impozitul pe venit este de 299 de lei, iar salariul net ajunge la 2.951 de lei. În schimb, dacă impozitarea va urca la 16%, statul va colecta 478 de lei din impozit, iar angajatul va rămâne cu un salariu net de 2.771 de lei.

Aceste simulări subliniază impactul financiar pe care l-ar avea creșterea cotei unice asupra veniturilor, în timp ce statul ar încasa sume mai mari de la fiecare contribuabil.

Produsele alimentare se scumpesc din 2025

Conform analizei realizate de UniCredit Bank, prognozele pentru 2025 se axează pe aspecte esențiale precum prețurile, impozitele, inflația și evoluția cursului leu-euro. Deși se estimează o revizuire negativă a creșterii economice pentru 2024, prognozele pentru 2025 sunt mai optimiste.

În acest an, performanța economică a României a fost sub așteptări, iar recuperarea economiei în Uniunea Europeană a fost mai lentă decât prevăzut, ceea ce a condus la o scădere a prognozei de creștere pentru 2024, estimată acum la 1,7%. Totuși, pentru 2025 se anticipa o ușoară îmbunătățire, ajungând la 1,9%, datorită unui efect de bază.

Referitor la prețuri, analiza menționează că alimentele vor suferi creșteri de preț în anul următor. Aceasta se datorează influenței condițiilor meteorologice adverse din acest an, care au afectat culturile agricole, în special cele de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, pe aproape 40% din terenurile agricole și a creșterii TVA. Această situație va genera o creștere a prețurilor alimentelor și a importurilor în 2025, conform estimărilor. Așadar, milioane de români vor plăti mai mulți bani la stat dacă cota unică va crește, iar colaborat cu scumpirile produselor alimentare rezultă un an 2025 extrem de dificil din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024