Milioane de români au fost interceptați de SRI în ultimii ani. Au fost emise milioane de mandate de ascultare pe siguranță națională. Statul român a cheltuit sume colosale pentru monitorizarea românilor ”incomozi”. Vorbim despre jurnalişti, oameni de afaceri, politicieni sau români simpli a căror convorbiri au fost monitorizate în ultimii ani. Daniel Morar, fost judecător CCR, lansează bomba: Totul a fost ilegal.
Declaraţiile vin în contextul în care noile legi SRI aduc mai multe modificări care sunt de-a dreptul şocante. Cetăţenii ar putea fi obligaţi să colaboreze cu ofițerii de informații, și nu numai.
Interceptările SRI sunt ilegale, susţine un fostul judecător CCR, Daniel Morar
Daniel Morar, fost judecător al CCR susţine că interceptările făcute de SRI sunt ilegale. Concret, magistratul menţionează că Centrul de Interceptări al SRI nu poate funcţiona legal, neefiind reglementat. Ori acest lucru înseamnă automat că toate interceptările sunt şi ele ilegale.
„Problema Centrului este că el nu există din punct de vedere legal. Şi o să mă explic. Prima referinţă la Centrul Naţional de Interceptări a apărut în 2016 prin Ordonanţa Prună. CNIC-ul, ca structură ca atare în cadrul SRI, funcţionează ca atare de 20 de ani, din 2002. Însă el funcţionează în baza unei hotărâri CSAT, adică hotărâri clasificate, secrete”, a declarat fostul judecător CCR, Daniel Morar.
Hotărârea dată de CCR este un act administrativ şi nu ține loc de lege, explică Morar. Centrul funcţionează pe un regulament dat de directorul SRI, iar în cele două hotărâri secrete date de CSAT se precizează expres faptul că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor are activități în domeniul securității naționale, nicidecum în domeniul judiciarului. Așadar, punerea în execuție a unor dosare ține strict de partea de justiție, nicidecum de partea siguranței naționale.
Concret, fostul judecător CRR explică faptul că niciun mandat obținut pe probleme judiciare nu este legal. Orice dosar construit în jurul mandatelor de ascultare a SRI este nul, ilegal, invalid.
Magistrații nu pot controla incerceptările ilegale ale SRI
În continuarea declarațiilor, Daniel Morar a menţionat faptul că judecătorii nu pot controla, din punct de vedere constituțional, interceptările SRI. Fostul judecător constituțional consideră că ÎCCJ nu poate face acest lucru cu o unitate militară mai ales că nu se cunoaște, din punct de vedere legal, ce atribuții are, ce structură organizatorică are și ce competențe.
Dincolo de asta, oricum controlul Înaltei Curţi asupra CNIC-ului a fost declarat la rându-i neconstituţional. Dar chiar presupunând că ar exista un control asupra Centrului Naţional de Interceptări a Comunicaţiilor – făcut de un magistrat, aceşti oameni, magistraţii, nu pot să efectueze un control dacă nu ştiu structura, atribuţiile, competenţele, date respectivei autorităţi, respectivei structuri de către lege, nu prin hotărâri secrete şi clasificate. Hotărârile secrete şi clasificate sunt accesibile unor persoane, persoanelor care au tangenţă în zona respectivă, dar în sfera judiciară nu se ştie care sunt atribuţiile, care sunt competenţele, cine lucrează acolo… a explicat Daniel Morar.
Afaceri distruse, milioane de români afectaţi de interceptările ilegale ale SRI
În februarie 2022, CCR a declarat că Ordonanța de Urgentă care transforma SRI în organ de cercetare este neconstituţională. Asta după ani de zile în care oamenii de afaceri români au fost distruși, milioane de români fiind afectați de interceptările ilegale ale SRI. Este ştiut faptul că SRI a jucat de-a lungul anilor un rol mult prea prezent în actul de justiţie dar şi în zona politică sau cea comercială. Raluca Prună, fost ministru al Justiției, a propus o lege extrem de controversată. SRI putea să facă acte de cercetare penală în condiţii speciale în cazuri de trădare, spionaj, terorism, mai prevede Ordonanţa 6/2016, care aparţine fostului ministru al Justiţiei Raluca Pruna, fiind semnată de fostul premier Dacian Cioloș. În trecut, Victor Ponta critica declarațiile făcute de Raluca Prună care susținea că drepturile fundamentalele ale oamenilor sunt un lux.
Cunoscutele mandate de siguranță națională a fost motivul invocat de SRI pentru a asculta convorbirile cetățenilor. Practic totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în 2005-2016 înseamnă 311.000 de mandate, iar printr-o extensie înseamnă 6 milioane de persoane. Concret, milioane de cetățeni români au fost interceptaţi ilegal, milioane de cetățeni români au fost suspectați de lucruri care aduc atingere siguranței statului român. România este statul în care jumătate din populație are apucături de terorişti, lasă de înţeles SRI.
Vom vedea dacă interceptările ilegale ale SRI vor putea fi oprite odată pentru totdeauna, iar banii cheltuiţi, nu puţini, pe această tehnică, vor fi redirecţionaţi către sectoare importante.