Prima pagină » Actualitate » Milioane de români ar putea fi afectați! Statul român va putea să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook, o arată o lege
Milioane de români ar putea fi afectați! Statul român va putea să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook, o arată o lege

Milioane de români ar putea fi afectați! Statul român va putea să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook, o arată o lege

01 iun. 2022, 13:08,
BZI.ro, în Actualitate

Intimitatea românilor ar putea fi afectată enorm dacă o lege care permite statului să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook va trece de votul din Parlament. Legea a fost adoptată de Senat, iar în lege sunt mai multe lucruri care ar duce aminte altor perioade din istoria românilor.

Așadar, Senatul este for decizional pentru proiectul de lege amintit mai sus, iar proiectul de lege are mai multe modificări şi completări cu mai multe acte normative care țin se comunicațiile electronice. Concret, legea dă voie statului român să monitorizeze conversațiile de pe platformele de socializare dacă cei monitorizaţi sunt anchetați penal.

 

Statul român va putea să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook

Proiectul de lege a fost inițiat de către Guvernul România, cu doar cu 3 zile înainte de a fi demis. Vorbim despre Guvernul condus de Florin Cîțu. Proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972, iar proiectul a fost în dezbatere incă din octombrie 2020. Juristul Bogdan Manolea preciza faptul că este foarte suspect cum directiva europeană a stat la naftalină un an de zile iar Guvernul a pus pe masă pe repede înainte directiva dar cu câteva modificări. Juristul precizează faptul că schimbările sunt pentru domeniul de securitate națională:

​ „Deși directiva trebuia transpusă până pe 21 decembrie 2020, a zăcut undeva prin Guvern aproape un an până când a plecat USR din coaliție. Apoi, cu doar 3 zile înainte să fie demis (coincidență sau nu?!?), Guvernul Câțu îl adoptă dintr-o dată în ultima ședință de guvern. Pe urmă intră în circuitul parlamentar.

Doar ca între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” (sic!), două definiții (scrise evident de persoane care nu au lucrat în domeniu, după formulările absolut improprii) și art 10^2 inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini”, scrie juristul Bogdan Manolea, potrivit hotnews.ro

Mandatele de securitate națională, motivul pentru care milioane de români au fost ascultați

Mandatele de siguranță națională au fost principala motivare pentru care, atenție, milioane de români au fost interceptați. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, Claudiu Manda menționa faptul că au fost sute de mii de mandate de interceptare și că, prin extensie, 6 milioane de români au fost ascultați de autorități:

Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv mandatele de securitate națională și cele de supraveghere tehnică. Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în 2005-2016 înseamnă 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate”, a spus Claudiu Manda.

În condițiile în care statul român ar  putea să monitorizeze WhatsApp, Telegram sau Facebook, Marian Cușca, fost vicepreşedinte al Comisiei de control al SRI, menționa faptul că au fost cheltuite sute de miliarde de lei pe interceptări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *