Prima pagină » Razboi în Ucraina » Milioane de refugiați din Ucraina au plecat din calea războiului
Milioane de refugiați din Ucraina au plecat din calea războiului

Milioane de refugiați din Ucraina au plecat din calea războiului

21 mart. 2022, 07:33,
în Razboi în Ucraina

Un raport al ONU arată că 10 milioane de refugiați din Ucraina au plecat din calea războiului. Această cifră înseamnă aproximativ un sfert din populația actuală a țării. O parte dintre aceștia nu au părăsit țara și s-au dus în zone mai sigure din Ucraina.

ONU arată faptul că viteza cu care s-a întâmplat acest lucru este fără precedent în ultimele decenii. ONU estima că în doar câteva zile au plecat peste 1 milion de persoane. Guvernul României a anunțat măsuri de protecție pentru cei care ajung în România. Oamenii vor beneficia și de CNP temporar.

ONU arată că milioane de refugiați din Ucraina au plecat

Aproape 3,5 milioane de oameni au părăsit țara de când Rusia a invadat luna trecută. Aproape de două ori acest număr și-au căutat refugiu în părți mai sigure ale Ucrainei. Așadar, putem vorbi despre milioane de refugiați din Ucraina care îşi caută siguranța în altă parte. La începutul războiului, ONU estima că peste 5 milioane de oameni vor pleca din calea războiului.

Lucrurile par să se fi schimbat și vedem un trend crescător care duce la crearea unor noi statistici îngrijorătoare. ONU a arătat faptul că spre deosebire de Siria, când peste 5 milioane de oameni au plecat în câțiva ani, în Ucraina vorbim de milioane de refugiați care au plecat în doar câteva săptămâni.

Mulţi dintre aceștia se îndreaptă către țările vecine cum ar fi Rep. Moldova, Polonia, Ungaria sau România. Dintre cei care ajung în țările menţionate mai sus, foarte mulţi pleacă spre alte obiective din Europa de Vest. De exemplu, oficialii din Marea Britanie au anunţat recent că vor lua măsuri de accedere mai uşoară pe piața muncii din țară pentru cei care sosesc din Ucraina.

Mulţi refugiați din Ucraina care ajung în România sunt în tranzit

Pe de altă parte vorbim despre sute de mii de refugiați care ajung în România. O mulțime dintre aceștia stau doar câteva zile pe teritoriul românesc iar ulterior se îndreaptă către alte state. Sunt adevărate drame cu care se confruntă aceștia. Vorbim despre mame cu copii care și-au lăsat soții să lupte în război şi care au plecat în mare parte cu ce au pe ei.

Aceștia sunt cazaţi în centre speciale, iar sute de mii de români au donat deja sume importante de bani dar și mâncare sau haine. De altfel, Guvernul României a anunțat mai multe măsuri pentru ajutorarea acestora. Într-un comunicat oferit publicării de către Executiv se arată faptul că refugiații vor beneficia de protecție temporară şi vor mai beneficia de un CNP provizoriu, asigurare de sănătate pentru perioada în care vor sta în țară:

„Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina”, se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.

Oricum, vom vedea câte milioane de refugiați din Ucraina vor și rămâne în România dacă e să ţinem cont că țara pare să fie doar de tranzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *