Prima pagină » Titlurile zilei » Milioane de euro, scurse printre degetele conducerii de la CTP. Un contract cu iz penal se repetă, 5 milioane de lei pentru câteva mopuri și găleți – FOTO

Milioane de euro, scurse printre degetele conducerii de la CTP. Un contract cu iz penal se repetă, 5 milioane de lei pentru câteva mopuri și găleți – FOTO

28 feb. 2024, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Firma CFI Solution, patronată de Florin Cojocaru, a câștigat milioane de euro din contractele cu CTP Iași, în timp ce angajații lucrează în condiții grele, în frig și ploaie, iar curățenia se face în bătaie de joc

O firmă abonată la contractele cu CTP Iași curăță vehiculele companiei în bătaie de joc, deși încasează milioane de lei. Angajații folosesc două găleți de apă și un mop pentru a spăla zeci de tramvaie și autobuze la capăt de linie. Patronul Florin Cojocaru a încasat milioane de euro, însă i se pare normal modul în care lucrează firma sa pentru a onora înțelegerea cu compania de transport.

Patronul firmei a dat lovitura

CFI Solution SRL a câștigat, 9 ani la rând, licitația pentru serviciile de curățenie la CTP. În 2014, primul contract a fost de 1.184.531 de lei, în 2015 – 1.565.730 de lei, în 2016, 2017 și 2018 a fost de 1.855.264 de lei. În 2019, CFI Solution a încasat 2.599.725 de lei, în 2020, 2021 și 2022 a fost o valoare de aproximativ 2.599.725 de lei. În 2023, prețul a explodat, fiind de 5.196.000 de lei. Drept comparație, pentru serviciile de curățenie la terminalul T4 de la Aeroportul Internațional Iași, contractul este estimat la 2,5 milioane de lei, jumătate față de cel de la CTP.

Reporterii BZI s-au deplasat la sediul CFI Solution, de pe Aleea Sucidava din cartierul Dacia, pentru a discuta cu Florin Cojocaru. La adresa respectivă nu este niciun semn că ar exista firma, ci este un simplu apartament. După ce reporterii au bătut la ușa, nu a răspuns nimeni, iar vecinii au spus că nu au mai văzut pe cineva să intre în apartamentul 18 de la etajul 5 în ultima vreme.

„Nu l-am mai văzut de când era mic și se juca prin jurul blocului, nu cred că mai stă cineva acolo”, a precizat o vecină din bloc.

Vecinii nu au auzit nimic despre nicio firmă de curățenie în zonă.

„A trecut ceva timp de când nu am mai văzut pe cineva că intra în apartamentul respectiv, nu știu de nicio firmă de curățenie prin zonă, aici este bloc de locuințe”, a spus un alt locatar.

L-am contactat telefonic și pe patronul firmei, pentru a oferi mai multe informații, însă a dat vina pe CTP pentru condițiile în care lucrează angajații săi.

„Noi le-am dat oamenilor echipament, au și semnat pentru el, acum nu știu ce au făcut cu el. Astea sunt condițiile pe care ni le-a asigurat beneficiarul, nu avem ce face. În ceea ce privește sediul, nu eram acolo, mai am un punct de lucru, dar acum sunt plecat din oraș și am o întâlnire, nu pot vorbi”, a fost tot ce a avut de spus Florin Cojocaru, patronul firmei CFI Solution.

Condiții josnice de lucru

Angajații de la CFI Solution lucrează în condiții josnice. Stau cu gălețile cu apă, câteva mopuri și mături pe care le folosesc toată ziua pentru a curăța vehiculele de la CTP atunci când ajung la capăt de linie. La fiecare tramvai sau autobuz notează pe o foiță că au făcut o spălare. În rond Agronomie, angajatul firmei stă toată ziua lângă o bancă și așteaptă să vină tramvaiele pentru a le curăța. Mănuși sau alte tipuri de echipamente nu avea niciunul, dar nici soluții pentru curățare. Totuși, oamenii își fac treaba cât de bine pot, ținând cont de modul în care sunt nevoiți să lucreze.

„Lucrez de mai bine de 4 ani aici, nu am încotro, trebuie să am un loc de muncă și eu, să mă întrețin. Când m-am angajat, am vorbit cu un coleg care știam că a lucrat aici, m-a pus în legătură cu o femeie, angajată la firmă, am vorbit cu ea la telefon, după care ne-am întâlnit undeva în oraș să semnez hârtiile, contractul de muncă. Condițiile astea sunt, ne-am obișnuit, iarna e mai rău, că stai în frig, mai intrăm în cabina de la CTP, însă în Copou e mai greu, că stai doar în aer liber. Am primit noi ceva echipament la un moment, dar cât să îl folosim. Lucrez 6 zile pe săptămână, după am două zile liber, iar salariul e 2.000 de lei și ceva”, povestește un angajat al firmei de curățenie.

Reporterii BZI au fost în rond Agronomie, capăt CUG, rond Dacia, rond Țuțora, locurile unde angajații de la firma de curățenie lucrează, iar în fiecare caz a fost aceeași situație: un angajat cu o găleată și un mop, obiecte cu care, chipurile, spală tramvaiele. Atenție, dacă urcă oameni în mijlocul de transport, nu se mai curăță nimic, ceea ce se întâmplă destul de des. Practic, această curățenie constă în golirea coșurilor de gunoi, măturat, iar uneori se mai dă și cu mopul înmuiat într-o găleată cu apă murdară. De obicei sunt persoane de peste 45 de ani care lucrează și se tem că alt loc de muncă nu vor mai găsi. Astfel, acceptă să stea câte 6 zile la rând, de dimineață, de la 8, până la 15:00, pentru un salariu mic, sub cerul liber, fără a avea un spațiu.

„Am ceva ani de când lucrez aici, mereu a fost așa, însă noi ce putem face? Avem nevoie de un loc de muncă, iar la vârsta mea găsesc mai greu undeva, așa că stau aici. Este mai greu iarna, când e mai frig, dar ne adăpostim la colegii de la CTP”, a mai precizat un angajat al firmei CFI Solution.

CTP trebuie să asigure adăpost angajaților

Singurul lucru pe care trebuia să îl facă CTP era să asigure un spațiu la fiecare capăt de linie pentru angajații firmei. Prețurile foarte mari pentru curățenie sunt justificate prin faptul că a fost nevoie să fie spălate vehiculele la capăt. Totuși, firma CFI Solution câștigă, an de an, licitațiile de la CTP, astfel că ridică mai multe semne de întrebare despre modul în care sunt atribuite aceste contracte.

„Unde am putut, am modernizat, cum este în CUG sau la Dacia, însă acum trebuie să vedem cum facem și în Copou, într-adevăr, noi trebuie să le asigurăm un spațiu pentru angajații de la curățenie. În total sunt aproximativ 60 care se ocupă de curățenie și în garaje, nu doar la capete. A fost necesar să extindem acest serviciu pentru că în anii trecuți viza doar colectarea gunoiului, însă, deoarece sunt tot mai mulți călători și era mizerie în vehicul, a fost nevoie să punem și acest serviciu, de spălare la capete, să curățăm”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Florin Cojocaru a încasat un milion de euro de la CTP pentru contractul atribuit și semnat în luna octombrie 2023, ce are un termen de 12 luni.

Comentarii
  • A facut mai curand curatenie prin conturile CTP decat prin mijloacele de transport in comun. Totusi, inca sunt idioti care indeamna la folosirea lor.

  • Sume uriase de bani din bugetul public au fost pierdute in combinatiile scandaloase prin intermediul carora s-au adus autobuze second-hand la Iasi. Banii cu care se putea moderniza transportul public de persoane au ajuns,insa in buzunarele unor afaceristi controversati care au profitat din plinde insolventa RATP si nou infiintata CTP. Peste 5 milioane de lei a fost capacul pus de Unistil SRL Barlad in doar trei combinatii prin care a adus 76 de autobuze second-hand la Iasi. Cei peste un milion de euro care au ajuns in buzunarele celor implicati puteau fi folositi pentru achizitia de autobuze sau tramvaie noi. Compania Unistil SRL, fostul operator privat de transport din Iasi, controlat de omul de afaceri Vasile Puscasu, a facut profituri uriase din bugetul public in ultimii ani prin combinatii scandaloase care au fost in dauna cetatenilor si care a bagat milioane de lei in buzunarele celor implicati in aceste afaceri. Ultima mare lovitura data de Vasile Puscasu la Iasi a fost la scurt timp dupa falimentarea RATP si infiintarea Companiei de Transport Public Iasi. Este vorba despre un contract prin care CTP Iasi a inchiriat de la Unistil SRL 16 autobuze model Scania la un pret cu care autobuzele s-ar fi putut cumpara. Practic, CTP Iasi a platit pentru inchirierea celor 16 autobuze de la firma Unistil SRL, pentru o perioada de un an, o suma de 1.440.000 lei, adica 90.000 lei (20.000 euro) pentru fiecare autobuz inchiriat pentru 12 luni. Cu alte cuvinte, s-a platit pentru inchirierea unui autobuz pe o perioada de 12 luni tot atatia bani cat s-ar fi platit pentru cumpararea unui autobuz asemanator. In caietul de sarcini care a fost intocmit de specialistii in achizitii ai CTP Iasi, a existat o cerinta obligatorie care pare una cu dedicatie. Este vorba despre termenul de livrare a autobuzelor, care a fost fixat la doar 3 zile pentru un lot de 10 vehicule.Toate acestea au fost date uitarii.

  • Chiar daca in institutiile publice si societatile finantate de la buget salariatii au inceput sa aiba salarii bune, nivelul dezastruos al activitatii si eficienta nu se schimba. Exista insa si o minoritate in aceste institutii care-si face treaba bine. Am intilnit astfel de oameni. Doar ca, pentru a fi performant, iti trebuie mai intii minte, nu bani. In concluzie, in majoritate, CJ, Primaria, societatile si institutiile primariei, POLITIA LOCALA, SALUBRIS, ECOPIATA, CTP, CITADIN, DSP, DAC, Finante, alte institutii de stat etc nu sint altceva decit o gloata de golani analfabeti si incompetenti, multi neamuri intre ei, multe curve, multi lingai , care au ca singur scop sa primeneasca si sa mulga pe cetateni si pe altii ca sa alimenteze buzunare personale. La vreme de alegeri, daca numarati toti angajatii din aceste structuri, sint votanti extrem de fideli ce lupta in haita pentru a-l pastra pe mafiotul sef, primarul, presedintele sau cine o mai fi. Numarati citi angajati au aceste societati ale primariei ori institutii si veti vedea ca interesul de a le avea este majoritar electoral pentru ca votul lor este garantat. E spirit de haita. Voturi garantate. Nu conteaza pentru ce au fost create aceste structuri, nu exista controale sau audituri, totul in aceste structuri e protejat de mafiotul sef. Lunar, mafiotul sef primeste daruri de tot felul, dar mai ales plicuri cu bani de la fiecare dintre sefi. Aveti exemplul cel mai bun cu botezul copilului Primarului. Exista dovezi. In fapt ei sint niste nulitati in toate directiile. Din pacate nimeni, nici macar opozitia sau presa nu zice nimic pentru ca nu ii duce capul, iar justitie nu avem. Uitati-va la fetele acestor sefi din institutii si vedeti chipuri de oameni mediocri, supusi et cu inteligenta minimala. Uitati-va ce origini si studii au acesti oameni !

  • Expert Forum a lansat cu ceva timp in urma raportul „Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului in administratia locala si companii de stat” si ultima varianta a Hartii Clientelismului, un instrument interactiv care prezinta alocarile de fonduri de investitii pentru administratia locala, aratand care sunt partidele politice care au beneficiat cel mai mult de pe urma acestor bani. Raportul trateaza transferurile de fonduri pentru dezvoltare locala, care sunt principala sursa de investitii in infrastructura publica la nivel sub-national in Romania si peste tot in Europa; si companiile publice.”Daca aceste doua robinete s-ar putea controla mai transparent si obiectiv, politica romaneasca ar ramane fara 80-90% din resursele subterane pe care se bazeaza acum in campanii si procesul de party-building”, concluzioneaza raportul.
    CONCLUZIILE:1.Bugetarea-bazar descurajeaza inovatia si investitia in expertiza reala. 2.Se scumpesc bunurile si serviciile publice. 3.Interesul actorilor publici pt absorbtia de fonduri UE, mai dificile si mai transparente, scade. 4.Doar regulile stabile si transparente, ce permit prioritizari reale si planificare multi-anuala, sporesc valoarea resurselor publice consumate;5.Buna guvernare si inovarea vor aparea doar daca schimbam sistemul de stimulente pt alesii locali si managerii de SOEs

  • Da pe VILĂ de la drumuri nu îl mai vede nimeni?
    Astâ e omul serviciilor stă fără să facă nik de 16 ani și ia pensie plus salar barosan plus capace la greu , nu mai punem la sicoteală părăduiala și parandărătul care îi vine retur de la tanti Joițica de la spitalul Sf Mary . Chiar nu îl poate opri nimeni pe șarlatanul ăsta? Chiar toată lumea să îi fi luat frica ipochimenului ? Verificării oameni buni programul, nu sta nici cât băsina in kur la servici, vine ca sa aibă de unde pleca cu conturile pline. Rusine organelor care tolerează așa ceva.

  • Ce e mult strica.
    Dar si ce e putin nu ajunge.

  • Porkul de VILĂ e o pramatie. Este omul de casă a lui Tibi Semiom care la băgat pe lângă Tablă CARAlexe ca să îl țină la curent cu date din dosare și anchete aflate in desfășurare. E de notorietate ca VILĂ servește licitațiile la Sf Maria după cum ii cere CARAlexe. Sa nu își închipuie careva că micuța ștorfetă cu nume de cimitir contează in ecuația asta. VILĂ le brodește sa iasă cei cu, care se întâlnește prin parcuri , crâșme sau cluburi care ii dau parandărătul . E de poveste !

  • Stoica si tiganu’ Barbu au adus CTP-ul in faliment! Tiganu e tinut in brate de Stoica pentru ca vand, cumpara si impart impreuna terenuri, case, masini, spagi, cadouri, baute, femei …..

  • De METAROM ati auzit ce face?

  • Varianta de Iași a achizițiilor C.F.R.-ului.

  • harca de babaciune hermafroditacucoana aur.ica mai lucra la ratc iasi ? la cat a furat din magazii si depoul ratc iasi iati facut o pensie buna 4000 lei pe luna doar ca a furat 40 de ani ,bravo voua ,oi de ieseni va meritati soarta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024