Magnatul israelian din industria minieră, Beny Steinmetz, a fost arestat în Grecia, în baza unui mandat de arestare emis de România, potrivit G4Media, care citează surse oficiale. Acesta fusese anterior reținut atât în Grecia, cât și în Cipru, însă extrădarea sa în România a fost refuzată.
Conform surselor judiciare citate de news.ro, Steinmetz a fost arestat duminică pe Aeroportul din Atena, la sosirea sa în Grecia cu un zbor privat din Tel Aviv.
Condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare, Steinmetz a părăsit România înainte de pronunțarea sentinței. Prima sa reținere în Grecia a avut loc în 2021, dar a fost eliberat pe cauțiune. În septembrie 2023, a fost arestat în Cipru, însă în noiembrie 2023, Curtea de Apel din Nicosia a respins cererea de extrădare în România, iar Steinmetz a fost eliberat.
Cine este afaceristul Beny Steinmetz
În decembrie 2020, Benyamin Steinmetz a fost condamnat definitiv de către instanța supremă din România la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov. Ulterior, a fost dat în urmărire internațională de Poliția Română, care a emis și un mandat de arestare internațional.
Pe 18 mai 2016, alături de Steinmetz, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, și alți oameni de afaceri, au fost trimiși în judecată de DNA pentru retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov.
Acuzațiile se referă la infracțiuni comise între 2006 și 2013, pentru obținerea ilegală a unor proprietăți valoroase, inclusiv Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate în mod nelegitim de prințul Paul.
Steinmetz are și o altă condamnare în Elveția. În ianuarie 2021, un tribunal din Elveția l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru coruperea unor oficiali din Guineea, într-un caz legat de licențele miniere.
ONG-ul Public Eye, care în 2013 a publicat o schemă complexă a grupului condus de Steinmetz, a descris acest dosar drept „emblematic pentru practicile prădătoare din sectorul minier” și „o imersiune în mecanismele corupției internaționale”, pe fundalul sărăciei extreme din Guineea.
Tribunalul din Geneva a investigat acuzațiile legate de o mită de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro) oferită unor oficiali din Guineea, prin intermediul unor conturi din Elveția, pentru a facilita acordarea grupului BSGR, deținut de Steinmetz, a drepturilor miniere din sudul țării africane.
Beny Steinmetz și-a construit averea în industria diamantelor la Anvers, Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a se întoarce în Israel, unde a fondat grupul BSGR, care se concentrează pe investiții în resurse naturale și imobiliare.