Prima pagină » Local » Mijloacele de transport în comun vor avea montate sisteme anti-coliziune. Cât va plăti Primăria Iași pentru implementare
Mijloacele de transport în comun vor avea montate sisteme anti-coliziune. Cât va plăti Primăria Iași pentru implementare

Mijloacele de transport în comun vor avea montate sisteme anti-coliziune. Cât va plăti Primăria Iași pentru implementare

07 aug. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Procedura de licitație a fost publicată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Mijloacele de transport în comun din Iași vor avea sisteme anti-coliziune

Recent, procedura de licitaţie privind contractul ce are ca obiect furnizarea de „Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliuziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public (tramvaie)” a fost publicată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Valoarea contractului depăşeşte 18 milioane de lei, fără TVA. Firmele interesate pot depune ofertele financiare până cel târziu la data de 12 septembrie 2023, ora 15:00.

Tramvaiele din Iaşi vor avea montate sisteme anti-coliziune

Mijloacele de transport public, în speţă tramvaiele din Iaşi, vor avea montate sisteme anti-coliziune. Primăria cheltuie 18.460.125 de lei, fără TVA, puţin peste 3,727 milioane de euro pentru realizarea contractului.

„Se referă la achiziţionarea (furnizare şi instalare) a 40 de sisteme de avertizare anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule în cadrul proiectului C10-I1.2-2974, intitulat «Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public (tramvaie) din Municipiul Iaşi – lot 1». Patruzeci de sisteme de avertizare anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule în cadrul proiectului C10-I1.2-2549, intitulat «Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public (tramvaie) din Municipiul Iaşi – lot 2».

Patruzeci de sisteme de avertizare anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule în cadrul proiectului C10-I1.2-3015, intitulat «Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public (tramvaie) din Municipiul Iaşi – lot 3». Treizeci de sisteme de avertizare anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule în cadrul proiectului C10-I1.2-2549, intitulat «Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public (tramvaie) din Municipiul Iaşi – lot 4», şi instruirea vatmanilor pentru utilizarea sistemelor de avertizare şi asistenţă anti-coliziune”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitaţie publicate pe SEAP.

Astfel, Primăria Municipiului Iaşi va achiziţiona nu mai puţin de 150 de astfel de sisteme pentru tramvaie. Este important de precizat faptul că prin intermediul proiectului se urmăreşte creşterea siguranţei în traficul asociat transportului public, atât pentru pasageri, cât şi pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi bicicliştii şi pietonii.

Peste 3 milioane de euro cheltuie Primăria Iaşi pentru sistemele anti-coliziune ale tramvaielor

Principalul obiectiv propus de municipalitatea ieşeană, prin adoptarea tehnologiilor moderne, este asigurarea digitalizării pentru îmbunătățirea semnificativă a calităţii serviciilor de transport public şi, totodată, a reducerii emisiilor de carbon din transport, a poluării fonice şi a consumului de energie, determinând creșterea activității transportului public şi având ca rezultat final îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi creşterea bunăstării locuitorilor.

„Prin modernizarea mijloacelor de transport devine posibilă creşterea eficienţei transportului public de călători, ceea ce facilitează transferul sustenabil al unei cote din deplasările cu autoturismul privat către transportul public, creându-se astfel condiţiile de reducere a emisiilor echivalent CO2 din transport. În consecinţă, prin implementarea proiectului şi adoptarea tehnologiilor bazate pe exploatare digitalizată, se asigură continuitatea demersurilor de îmbunătățire a serviciului de transport public, prin creșterea siguranței călătorilor având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii serviciului şi implicit creşterea mobilităţii urbane.

Prin intermediul proiectului de creştere a siguranţei în exploatarea mijloacelor de transport public se atinge viziunea şi obiectivele de dezvoltare pentru perioada 2015-2030 din cadrul SIDU, respectiv Iaşi – Metropolă Europeană inteligentă, cu o economie competitivă la nivel naţional şi o identitate marcantă, clădită pe tradiţia istorică, culturală şi universitară, animată de o comunitate dinamică, creativă şi cu o dezvoltare echilibrată, susţinută de servicii publice performante”, se mai arată în documentele procedurii de licitaţie.

Astfel, în curând, mijloacele de transport în comun din Iaşi vor avea montate sisteme anti-coliziune. Primăria cheltuie peste 3,7 milioane de euro.

Comentarii
  • Vatmanii coboara aproape la fiecare macaz si-l schimba cu ranga (inclusiv la tramvaiele noi!!!), ca acum 100 de ani, dar tramvaiele vor avea sisteme anticoliziune! :))) Chirica, cat e parandaratul?

  • Nu este nevoie de asa ceva. Trebuie doar ca vatmanii sa nu fie nesimtiti. Multi conduc de parca si-au luat strada pe persoana fizica. Strada este locul unde se conduce/merge dupa anumite reguli/legi. Dar exista si conduita preventiva si scopul este ca daca un alt participant incalca o regula de circulatie, sa ai grija sa eviti un accident. Vatmanii n-au nicio treaba cu asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *