Multinaționalele au anunțat că mii de români rămân fără locuri de muncă. Țara noastră este puternic afectata de presiunile economice de la nivel mondial. Sunt și alte lucruri care conduc la aceste măsuri dure. Multe dintre multinațională caută să-și crească rata de profit.
Industria auto din România suferă transformări importante, în ultimii ani au dispărut peste 25.000 de joburi. Poate fi considerat un semnal de alarmă în contextul în care industria de profil reprezintă un pilon important pentru economia din România.
Mii de români rămân fără locuri de muncă
România se confruntă cu un val de concedieri în multinaționale, mai multe companii anunțând reduceri masive de personal. Printre acestea se numără AkzoNobel, un producător olandez de vopsele care a achiziționat Fabryo în urmă cu câțiva ani, grupul german Schaeffler, un important producător de componente auto, și compania germană Thyssenkrupp, activă în domeniul industrial și tehnologic, care are o firmă de vânzări în România.
Din cauza presiunilor economice globale, care includ creșterea costurilor materiilor prime și a forței de muncă, precum și scăderea cererii de consum, sectoare precum auto, textile, construcții și metalurgie sunt afectate, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă pentru mii de români.
Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători auto și angajatori din România, a început să trimită o parte din angajați în șomaj tehnic, în special în localitatea Cristian de lângă Brașov, încă din luna septembrie. Reprezentanții companiei au explicat că măsurile luate sunt temporare și vizează menținerea competitivității pe termen lung, protejând în același timp cât mai multe locuri de muncă. Schaeffler se arată optimistă în ceea ce privește viitorul și își pune speranțele în fuziunea cu Vitesco Technologies, despre care consideră că va întări compania.
De asemenea, AkzoNobel a anunțat reduceri semnificative de personal, cu aproximativ 2.000 de locuri de muncă vizate până la sfârșitul anului următor. Compania are două facilități de producție în România, situate la Popești-Leordeni și Tunari, și face parte dintr-un efort mai amplu de reducere a costurilor.
Vă aducem aminte faptul că Leoni a anunțat deja că va închide fabrica de cablaje Luduș și că va restructura 10% din totalul forței de muncă de la fabrică din Bistrița.
Habitex a concediat majoritatea angajaților din România
Restructurările afectează și pe cei 27.000 de muncitori din sectorul siderurgic ai Thyssenkrupp, inclusiv filiala din România, care se ocupă de activități comerciale. Într-un interviu acordat ziarului german Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), Dennis Grimm, purtătorul de cuvânt al consiliului executiv al Thyssenkrupp Steel Europe, a subliniat că sunt necesare reduceri drastice pentru a crește profitabilitatea companiei.
Producătorul belgian de confecții Habitex, prezent în România prin trei companii, a concediat majoritatea angajaților săi, iar principalul motiv pare să fie scăderea semnificativă a comenzilor.
Conform unei analize Economedia, sectorul prelucrător din România a continuat să fie sub presiune în luna septembrie, cu o deteriorare accelerată a condițiilor de operare, cea mai puternică din februarie. Cererea scăzută a jucat un rol major în acest declin, iar atât comenzile noi, cât și volumele de producție au scăzut rapid. De asemenea, nivelul ocupării forței de muncă a înregistrat o scădere record, deși o parte din această reducere a fost atribuită plecărilor voluntare și mai puțin măsurilor de concediere impuse de companii. Așadar, mii de români rămân fără locuri de muncă în contextul în care multinaționalele caută să devină tot mai profitabile.
Capitalul nu are nici constiinta si nici patrie.
Țara în care sunt impozitați pensionari cu 3000lei și IT-isti cu mii de euro salariu fentează impozitarea…