Virusul pestei porcine a afectat două ferme din judeţul Buzău iar fermierii sunt nevoiţi să sacrifice mii de porci. Vorbim despre faptul că, după ce săptămână trecută la o fermă au fost sacrificaţi 8300 de porci, în această săptămână DSVSA Buzău a anunţat că în două ferme vor fi sacrificaţi 1144 porci respectiv 2563 animale.
Pesta porcină a făcut ravagii în mai multe judeţe din țară şi în total, de la apariția focarilor, au fost ucişi zeci, poate sute de mii de porci.
Mii de porci vor fi sacrificaţi în judeţul Buzău unde au apărut două focare de pestă porcină
Autorităţile au menţionat faptul că în această săptămână în două zone din judeţul Buzău au apărut focare de pestă porcină. De altfel, aceleași autorităţi au menţionat că în urmă cu o săptămână, o fermă din Glodeanu Siliștea au fost ucişi 8300 de animale.
Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, de această dată, virusul a fost confirmat într-o fermă din localitatea Stâlpu unde sunt 1144 de porci şi într-o fermă din localitatea Cilibia cu 2563 de porci.
Explozie a focarelor de pestă porcină în Buzău
În judeţul Buzău, în ultima perioadă a fost înregistrată o explozie a focarelor de pestă porcină. În aceste momente, în judeţ sunt înregistrate 24 de focare active de pestă iar cele mai multe sunt înregistrate în zona de câmpie unde sunt înregistrate zilnic situaţii noi de boală:
” Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă. Avem 27 de situaţii de boală, 24 sunt focare active iar 3 sunt suspiciuni. Ce este foarte grav este că în spatele acestor focare sunt zeci de exploataţii de contact. Din anchetele epidemiologice efectuate, a rezultat în unele cazuri că în spatele unui focar sunt şi 30 de exploataţii de contact, sunt acele gospodării care pot fi în legătură cu o altă exploataţie unde a fost confirmat virusul”, a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.
Noi cazuri de pestă porcină africană, descoperite la porcii mistreți in judetul Iași
Numărul de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți este în creștere în județul Iași. De aceea, medicii veterinari au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virusului. În doar o saptamana in iulie 2021, au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați. În schimb, Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină în gospodării
Crescătorii de porci din Iași au cerut bani europeni pentru a-și proteja fermele
Fermierii din Iași au cerut fonduri europene pentru a proteja fermele zootehnice. Astfel, crescătorii de suine vor primi fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, obținute în Submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Fermierii au cerut banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural și pentru investiții în măsuri de biosecuritate.