Prima pagină » Actualitate » Mii de oameni sunt îngrijoraţi în Ecuador după ce sute de oameni au murit în urma unui război a bandelor dintr-o închisoare

Mii de oameni sunt îngrijoraţi în Ecuador după ce sute de oameni au murit în urma unui război a bandelor dintr-o închisoare

01 oct. 2021, 07:33,
în Actualitate

Peste 100 de deținuți au fost uciși într-o luptă mortală într-o închisoare din orașul-port ecuadorian Guayaquil. Se așteaptă să dureze zile pentru a identifica cadavrele, lăsând rudele deținuților să se teamă de cel mai rău.

Nici măcar la apogeul pandemiei de coronavirus în martie și aprilie 2020, când moartea era în aer în multe cartiere din Guayaquil, atât de multe rude nu s-au adunat vreodată în afara morgii orașului.

Mii de oameni au luat cu asalt laboratorul criminalistic pentru a vedea dacă cei dragi au murit

Când președintele Guillermo Lasso a anunțat că numărul morților a crescut, zeci de familii s-au repezit la laboratorul criminalistic unde erau luate cadavrele victimelor. Vor să afle unde sunt cei dragi și, în mod crucial, dacă sunt încă în viață.

Nu au primit încă un răspuns, iar anxietatea lor a crescut doar deoarece explozii au putut fi auzite din nou din cea mai mare închisoare din Guayaquil, semn că războiul bandelor din interior – despre care se spune că este legat de traficul de droguri – nu a fost adus sub control.

Joi, poliția a declarat că a recâștigat controlul asupra închisorii în urma unei operațiuni majore care a implicat 900 de ofițeri și soldați ai armatei și a dat un număr revizuit de 118 morți. Unul dintre cei aflați în afara morgii a fost Gustavo Vives, în vârstă de 66 de ani, al cărui fiu de 24 de ani a fost ucis în revoltă închisorii.

„El nu este pe lista [deceselor], dar știu că a murit pentru că am văzut o fotografie a corpului său și l-am identificat din asta”, spune el.

La fel ca mulți alții, el a obținut informații din filmări și fotografii distribuite pe rețelele de socializare și printre rudele deținuților. Joi până la prânz, zona din afara laboratorului criminalistic era plină de oameni.

Firmele de funerarii și-au făcut loc printre oamenii care așteptau să îi recunoască pe cei decedaţi. Aveau coșciuguri gata dacă ar fi nevoie – spre deosebire de cele mai întunecate zile ale pandemiei de coronavirus, când o penurie de sicrie în Guayaquil a văzut niște oameni obligați să folosească cutii de carton pentru a-și îngropa cei dragi.

Închisoarea din Ecuador în care au murit sute de persoane este considerată una dintre cele mai periculoase

Este considerată una dintre cele mai periculoase închisori din țară. Comandantul poliției, Fausto Buenaño, spune că și prizonierii au aruncat grenade. Au fost nevoie de 400 de ofițeri de poliție pentru a recâștiga controlul.

Presa locală raportează că răscoala a fost ordonată de puternice bande mexicane de trafic de droguri care acționează acum în Ecuador. Directorul serviciului penitenciarului din Ecuador, Bolivar Garzón, a declarat pentru radioul local că situația este „teribilă”.

„Ieri, poliția a preluat controlul la ora 14:00 [ora locală], dar aseară au avut loc alte împușcături, alte lucruri, explozii și azi dimineață am preluat controlul total. Intrăm în pavilioanele unde a existat conflict și descoperim mai multe cadavre ,” el a spus.

Este cel mai recent dintr-o serie de incidente mortale care implică membrii bandelor rivale care luptă pentru controlul închisorilor. În februarie, 79 de prizonieri au fost uciși în lupte simultane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *