Prima pagină » Actualitate » Mii de oameni dintr-un oraș din Myanmar au fugit din cauza luptelor dintre armată și opoziție

Mii de oameni dintr-un oraș din Myanmar au fugit din cauza luptelor dintre armată și opoziție

23 sept. 2021, 07:37,
în Actualitate

Aproape toți cei 8.000 de locuitori ai unui oraș din Myanmar au fugit în urma luptelor dintre armată și forțele miliției opuse loviturii de stat militare. O serie de case din Thantlang, statul Chin, au fost incendiate de artilerie în timpul luptelor din weekend.

Se crede că mii de rezidenți au fugit în India peste granița din apropiere. Armata din Myanmar a preluat puterea printr-o lovitură de stat în februarie, provocând proteste uriașe și formând miliție opusă.

Zeci de case au fost incendiate şi mii de persoane au fugit dintr-un oraș din Myanmar

Aproximativ 20 de case au fost incendiate în Thantlang, potrivit agenției de știri Reuters. Un pastor creștin ar fi fost împușcat de soldați când a încercat să stingă o clădire în flăcări.

Salai Lian, un purtător de cuvânt al Comitetului pentru afaceri pentru plasament Thantlang, o organizație care ajută persoanele strămutate, a susținut că forțele militare au început să „tragă în case” în oraș, provocând fugirea oamenilor. Un rezident a declarat pentru Myanmar Now: „Aproape 100% dintre rezidenți au fugit. Numai acei angajați guvernamentali care nu participă la mișcarea de neascultare civilă și trupele armatei rămân în oraș „.

Mii de persoane din Myanmar au ajuns în India în doar o săptămână

În statul indian Mizoram, șeful unui grup al societății civile a declarat pentru Reuters că 5.500 de persoane au sosit din Myanmar în două districte Mizoram în ultima săptămână.

Raportorul special al ONU, Thomas Andrews, a declarat că situația din Thantlang a arătat că „iadul viu” suportă oamenii din mâna armatei birmane.

În august, generalul Min Aung Hliang s-a numit prim-ministru și a declarat că starea de urgență a țării va fi prelungită. Manifestările s-au răspândit în toată țara după lovitura de stat din februarie. Forțele de securitate au răspuns cu o represiune brutală, ucigând peste 1.000 de persoane și reținând peste 6.000 , potrivit Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici.

Scandal și la Ambasada Myanmar la Londra unde Ambasadorul nu a putut intra în clădire

Războiul civil din Myanmar a început să capete o anvergură internaţională după ce ambasadorul Myanmar la Londra spune că atașatul militar a ocupat Ambasadă şi nu îl mai lasă să intre în ea. Kyaw Zwar Minn a declarat că personalul a fost rugat să părăsească clădirea de către atașatul militar din Myanmar și i s-a spus că nu mai este reprezentantul țării.

Pe de altă parte, în aprilie apărea un raport precum că peste 500 de persoane – inclusiv zeci de copii – au fost uciși de la începutul conflictului, în timp ce protestatarii pro-democrație cer revenirea la putere a liderului ales, doamna Suu Kyi, și a partidului său Liga Națională pentru Democrație (NLD).

De altfel, în spaţiul public a apărut şi informaţia precum că o fetiţă în vârsta de doar 7 ani a fost împuşcată în cap în momentul în care aceasta dorea să ajungă în braţele tatălui ei.

Mlitarii din Myanmar au preluat controlul asupra țării pe data de 1 februarie după ce Aung San Suu Kyi, premierul și alți lideri politici au fost arestați la primele ore. La câteva ore după arestări, televiziunea militară a confirmat că a fost declarată starea de urgență timp pe un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`