Prima pagină » Economic Local » Mii de miei vor fi sacrificați în următoarea perioadă, în Iași. DSVSA anunță ce reguli sanitar-veterinare trebuie să respecte fermierii?
Mii de miei vor fi sacrificați în următoarea perioadă, în Iași. DSVSA anunță ce reguli sanitar-veterinare trebuie să respecte fermierii?

Mii de miei vor fi sacrificați în următoarea perioadă, în Iași. DSVSA anunță ce reguli sanitar-veterinare trebuie să respecte fermierii?

06 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Sunt mai puțin de două săptămâni până la sărbătorile pascale, iar crescătorii din Iași se pregătesc să sacrifice mieii pentru a-i comercializa. Anul acesta au fost stabilite reguli mai drastice pentru comercializarea mieilor, pentru a fi evitată răspândirea COVID-19. Mii de miei ar urma să fie sacrificați și comercializați de către crescătorii din județ care reușesc să amortizeze din cheltuieli în această perioadă. Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Iași atrage atenția că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru Paște și în ferme, dar în anumite condiții stricte.

Ce reguli se impun?

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, vor sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții.

„Astfel, la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Carnea se vinde doar la poarta fermei

De asemenea, un medic veterinar trebuie să efectueze controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului antemortem și postmortem al cărnii și organelor, să verifice regulile de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării. Specialiștii trebuie să verifice eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel. Fermierii trebuie să respecte distanța minimă socială stabilită de de CNSSU. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în această perioadă, carnea nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024