Mii de ieșeni au avut parte de o surpriză neplăcută în ultima lună. Locuitorii din comuna Sirețel nu mai au apă la robinete de circa o lună, după o decizie luată de furnizorul ApaVital SA. Deși apa nu era potabilă, localnicii o foloseau la treburile gospodărești. Oamenii sunt pregătiți de o revoltă în centrul Iașului pentru a-și face dreptate
Clipe de coșmar pentru locuitorii unei comune din județul Iași! De circa o lună, oamenii din localitatea Sirețel au rămas fără apă, după ce societatea ApaVital SA a întrerupt brusc furnizarea în toată comuna.
Societatea a sistat furnizarea apei din cauză că aceasta nu ar fi potabilă. Oamenii din comună susțin că apa de la rețea nu a fost niciodată potabilă. Culmea, sistemul a fost implementat în anul 2006, însă abia acum ApaVital SA a întrerupt furnizarea apei în întreaga localitate. Oamenii au ajuns la capătul răbdării după ce au fost purtați pe la toate instituțiile.
Comuna Sirețel nu mai are apă la robinete
Primarul Gelu Șpaiuc a menționat că, deși comuna nu are apă potabilă de ani buni, cei de la ApaVital SA abia acum au decis să întrerupă furnizarea acesteia. Primarul a menționat că, în comună, s-au făcut investiții racordate apoi la sistemul de apă și canalizare, care, acum, nu mai pot fi folosite.
„Lumea este total nemulțumită. Rețeaua de apă este destul de veche, însă nu am avut niciodată apă potabilă. Dintr-o dată a fost dat un ordin să se oprească furnizarea apei pentru că aceasta nu ar fi potabilă. Noi am făcut investiții în școli și grădinițe, am tras apă, am avut instalații făcute prin fonduri europene și, acum, ne-am trezit cu așa ceva! Cei de la ApaVital SA ne-au spus că nu e potabilă, motiv pentru care vor sista alimentarea”, a menționat Gelu Șpaiuc, primarul comunei Sirețel.
Cum a motivat ApaVital SA decizia sistării furnizării apei în comună?
Într-o adresă trimisă celor de la Sirețel, furnizorul de apă susține că decizia a fost luată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași.
„Furnizarea apei către consumatorii branșați la sistemele publice realizate prin rețelele de alimentare cu apă potabilă înființate în comuna Sirețel nu poate fi realizată (…) întrucât Direcția de Sănătate Publică a emis decizia 7113/05.05.2016, privind interdicția de furnizare a apei nepotabile, încă de la înființarea investiției. Pentru conformitatea apei au fost realizate demersuri în timp, prin preluarea unui debit de apă suplimentar din sistemul Lespezi – sursa Velnița și dispunerea unui sistem de tratare a apei”, se arată în adresa ApaVital SA către comuna Sirețel.
Totuși, oamenii din Sirețel susțin că, deși problema este veche de câțiva ani, abia acum ApaVital SA a luat decizia sistării. Șefii societății au arătat recent că speră ca toate comunele să beneficieze de apă potabilă în viitorul apropiat.
ApaVital SA cere sistemul de apă-canal în curtea proprie
Furnizorul de apă a arătat că sistemul de comună ar putea fi predat către ApaVital SA până la remedierea situației din localitate.
„Până la identificarea soluțiilor tehnice care vor duce la îndeplinirea prevederilor legale aferente distribuției apei potabile ce trebuie distribuită locuitorilor din comuna Sirețel, vă propunem realizarea operațiunilor de predare către ApaVital SA a sistemului de alimentare cu apă realizat de UAT Sirețel”, se mai arată în adresa celor de la ApaVital SA.
De remarcat este faptul că societatea de apă are în implementare un proiect de circa 500 de milioane de euro în localitățile din județul Iași.
Oamenii sunt la un pas de revoltă
Primarul comunei din județul Iași a făcut o adresă și către Consiliul Județean Iași, autoritatea care gestionează situația de la ApaVital SA, prin care a cerut reluarea furnizării apei. În caz contrar, oamenii vor să ajungă în centrul Iașului pentru a protesta față de situația apărută în localitate.
„Este imperios necesar să reluați acest serviciu, deoarece avem grupuri sanitare la Grădinița cu Program Normal Sirețel, care nu mai pot fi funcționale. Persoanele care locuiesc în blocul din comună nu mai pot folosi toaletele, nu mai au apă pentru menaj, iar ceilalți cetățeni nu mai dispun de surse de apă pentru uzul gospodăresc. Totodată, considerăm că se pune în pericol și viața cetățenilor din localitate. În cazul unui incendiu, hidranții din comună nu mai pot fi folosiți. Oamenii au declarat pe propria răspundere că nu folosesc apa pentru consumul propriu, ci pentru uz gospodăresc”, a mai arătat primarul Gelu Șpaiuc.