Prima pagină » Local » Mii de credincioși adunați în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din centrul Iașului. Imagini impresionante de la Liturghia Sfintei Cuvioase Parascheva- GALERIE FOTO

Mii de credincioși adunați în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din centrul Iașului. Imagini impresionante de la Liturghia Sfintei Cuvioase Parascheva- GALERIE FOTO

15 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Câteva mii de persoane au fost prezente la Liturghia Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, săvârșită pe scena de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Mii de persoane au stat ieri, 14 octombrie 2021, la rând, pentru a ajunge la racla cu moaștele Cuvioasei. Liturghia de pe pietonal a fost săracă în politicieni, la slujbă fiind prezenți reprezentanți ai administrației locale și doar câțiva de la nivel central

Mii de credincioși au asistat la sărbătoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Liturghie oficiată pe pietonalul din zona centrală a orașului. Circa 5.000 de persoane au asistat la Liturghia oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți. Oamenii au venit încă de dimineață pentru a prinde un loc în apropierea scenei de pe pietonal, locuri limitate din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, zona centrală a orașului a fost arhiplină pe tot parcursul Sfintei Liturghii. Autoritățile au luat și măsuri speciale pentru organizarea în condiții normale a Sfintei Liturghii.

Lista ierarhilor care au oficiat Liturghia de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași

Liturghia a mai fost oficiată de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Liturghia a mai fost oficiată și de PS Qais, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, dar și PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Predica de Sfânta Parascheva, rostită de Mitropolitul Ardealului

Predica la Sfânta Liturghie de anul acesta, de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, a fost rostită de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

„Liturghia este darul cel mai mare pe care ni L-a făcut nouă Mântuitorul Iisus Hristos, pentru ca noi să ne împărtășim cu adevărat cu trupul și sângele Său. Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să ne bucurăm cu adevărat de cinstea care ni se cuvine, de darul trimis de Dumnezeu pentru noi. Evanghelia ne oferă un program pe care trebuie să-l urmăm, program urmat de Cuvioasa Maică Parascheva către Dumnezeu. Este marcată libertatea noastră, posibilitatea de a ne bucura de acest program dumnezeiesc. Dumnezeu nu ne mântuiește cu forța, El ne lasă libertatea de a alege, pentru a fi răspătiți, dar și de a fi trași la răspundere dacă nu ne-am împlinit datoria pe care o avem”, a arătat ÎPS Laurențiu în predica adresată mulțimii.

Predica susținută de ÎPS Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei

În predica de final, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut să evidențieze importanța sărbătorii Sfintei pentru creștinătate.

„Se cuvine să mulțumim marelui și milostivului Dumnezeu că ne-a învrednicit și în acest an să împlinim această mare sărbătoare. De 380 ani, de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași, se împlinește spre bucuria credincioșilor, spre slava lui Dumnezeu și spre cinstirea sfinților săi. Mulțumim Preacuvioasei Sfinte Parascheva și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, care așază asupra noastră mâna ocrotitoare a luI Dumnezeu, de care avem atâta nevoie”, a spus ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *