Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți, într-o conferință de presă, că profesorii au început să renunțe la grevă și să revină la cursuri.
„Putem anunţa că de la momentul adoptării Ordonanţei de Urgenţă şi până azi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a declarat ministrul.
„Avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face greva”, a adăugat Ligia Deca.
Guvernul a adoptat joia trecută ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice.
Greva continuă la nivel național
Salariații din învățământ, aflați în grevă, sunt nemulțumiți de promisiunea Guvernului de vineri, ce consta în aplicarea ipotetică a grilei de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând că sumele sunt prea mici.
„După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că după ce se va încheia această grevă vor reveni la vechile obiceiuri, adică vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, au menționat reprezentanții USLIP Iași.
De astăzi încolo, acțiunile de protest vor lua amploare. Nu se știe exact când vor reveni elevii la școală. Singura certitudine este legată de faptul că înghețarea anului școlar nu este luată în calcul.
„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, au mai scris profesorii în comunicatul în care au anunțat continuarea grevei profesorilor.
Pai sunt 300 mii in invatamant, din care cadre vreo 200 mii, iar 15 mii inseamna 25%