Panică printre mii de bugetari din județul Iași. Conducerea Consiliului Județean Iași vrea să treacă la restructurări masive începând de anul viitor. Vizate sunt toate instituțiile publice subordonate CJ, de unde vor dispărea un număr impresionant de funcționari. Organigramele instituțiilor vor fi schimbate din temelii, iar managerii vor fi nevoiți să facă o evaluare a personalului
Situație explozivă la vârful județului Iași. Conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași a cerut modificarea organigramelor instituțiilor subordonate pentru eficientizarea activității. Practic, începând cu anul 2021, sute și chiar mii de posturi din sistemul public gestionat de CJ Iași vor dispărea. Anunțul a fost făcut de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. În mandatul trecut, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, angajase o armată de consilieri personali care au tăiat frunze la câini în Casa Pătrată. Noua conducere a CJ Iași a anunțat că vrea să eficientizeze activitatea direcțiilor subordonate. Un prim pas ține de modificarea organigramelor și transferul sumelor destinate personalului către sectorul de investiții.
Disponibilizări masive în instituțiile din județul Iași. Decizia luată de conducerea CJ Iași
Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat că, în prezent, în structurile județene sunt aproape 10.000 de angajați. Șeful CJ a arătat că pe parcursul anului 2021 se va trece la o restructurare masivă a posturilor de la nivelul instituțiilor gestionate de forul județean.
„Ceea ce spun este valabil pentru instituțiile și direcțiile din subordinea Consiliului Județean Iași. Anul 2021 nu va arăta ca 2020. Din cele peste 9.900 de posturi pe care Consiliul Județean le are astăzi vom scădea multe de anul viitor. Nu vorbim despre ApaVital SA și Aeroportul Iași, care sunt separat de această situație. Vă asigur că anul 2021 nu îl vom încheia cu atât de mulți angajați”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
În trecut, CJ Iași s-a mai confruntat cu disponibilizări ale funcționarilor.
Lista instituțiilor din Iași vizate de restructurările CJ
Mii de bugetari din Iași lucrează în instituțiile subordonate Consiliului Județean Iași. Pe lista neagră intră toate forurile care sunt direct legate de CJ. Este vorba despre spitalele din subordinea CJ Iași, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași. În lista CJ apare și Direcția Județeană de Pază și Protecție (DJPP). Fiecare spital din Iași are circa 400 – 500 de angajați, în vreme ce la DGASPC sunt 2.300 funcționari. În ceea ce privește însă DGASPC, în organigramă sunt 2.800 posturi, ceea ce face ca aici să fie un deficit de 500 de funcții.
„Discuțiile din perioada următoare se vor axa doar pe eficientizare și transferul cheltuielilor de personal către bugetul de investiții. Sigur, anul 2021 nu ne va prinde cu atât de mulți angajați, dar și cu atât de multe entități aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Cu siguranță, până în perioada următoare, și până vom vota organigrama în ianuarie, vom avea discuții cu fiecare entitate în parte, dar și cu ApaVital SA și cu Aeroportul Internațional Iași”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Managerii instituțiilor vor face noile organigrame pe posturile-cheie
CJ vrea să reducă semnificativ lista bugetarilor din Iași. Vizate mai sunt și instituțiile de cultură din subordinea CJ Iași, unitățile medico-sociale și nu numai. În listă apar și ApaVital SA, dar și Aeroportul Internațional Iași. De asemenea, conducerea CJ Iași a dispus ca la ședința ordinară de luna viitoare să fie inițiate discuțiile despre organigramele respective.
„Organigrama va fi gestionată de directorii instituțiilor. Ne dorim ca entitățile să fie funcționale. Organigrama va fi dezbătută de Executivul CJ, de liderii grupurilor din instituție, alături de directorii din subordine”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Iași.