Mihai și Elwira Petre s-au chinuit mai bine de doi ani să recupereze aproape 30.000 de euro, bani pe care i-au plătit pentru construcția unei vile în Corbeanca.
Mihai Petre și soția lui, Elwira, au cumpărat în urmă cu câțiva ani un teren în Corbeanca pentru a-și ridica o casă. În 2018, ei au contracat o firmă de construcții care s-a angajat ca într-un an să ridice un imobil pe trei nivele(D+P+1E) în schimbul sumei de 86.275 euro. Cele două părți au fost de acord ca familia Petre să plăteasă avansul pentru materiale și salarii ale muncitorilor în valoare de 131.600 lei (29.700 de euro, la acea dată).
Mihai Petre a stat un an cu o groapă abandonată în curte
Toate bune și frumoase până aici. În scurt timp, oamenii s-au apucat de treabă, au săpat o groapă pentru fundație, după care, aproape inexplicabil, lucrările s-au oprit.
Mihai a încercat să ia legătura cu șeful firmei de construcții cu care aveau contract pentru a afla de ce lucrările întârzie atât. Acesta i-a asigurat de fiecare dată că lucrările vor reîncepe iar prima etapă se va finaliza în termenul stabilit.
Totuși, după câteva luni de întârziere, cei doi concurenți de la Asia Express și-au dat seama că ceva este în neregulă și au notificat firma respectivă, fără a primi vreun răspuns. În cele din urmă, cei doi și-au dat seama că ar putea fi victima unei țepe sau că firma respectivă efectiv are cu adevărat probleme, și au încercat măcar să-și recupereze banii, însă nu au reușit.
După un an, celor doi le-a expirat și autorizație de contruire, iar soții Petre s-au adresat instanței pentru a-și recupera banii.
Probleme mari la recuperarea banilor
Mihai și Elwira au solicitat judecătorilor restituirea banilor (cei aproape 30.000 de euro au devenit între timp vreo 26.000 din cauza cursului valutar), penalități de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere precum și achitarea cotravalorii astupării gropii săpate în curte, aceasta punând în pericol proprietățile din vecinătate.
Procesul în sine a durat 9 luni și s-a încheiat cu victoria soților Petre, care urmau însă să-și recupereze doar banii trecuți în contract: 131.600 de lei. Instanța a respins obligarea firmei la plata unei dobânzi precum și plata legată de acoperirea gropii pentru fundație. Reprezentanții companiei respective nu s-au prezentat la proces și nici măcar nu au depus întâmpinare.
Culmea e că nici după hotărârea instanței, Mihai și Elwira nu și-au văzut banii. Cei doi s-au văzut nevoiți să angajeze un executor judecătoresc și să deschidă o nouă acțiune în instanță. Abia după alte 3 luni au primit undă verde pentru a trece la executarea bunurilor firmei de construcții.