Mihai Mihăiță este un fermier din Iași care a renunțat la jobul său pentru a trăi o viață total diferită
Mihai Mihăiță are 53 de ani și locuiește la bloc, în comuna Tomești, din Iași. În urmă cu 13 ani, a renunțat la cariera sa de inginer IT și a construit o mică fermă la marginea râului Jijia.
Mihai Mihăiță a renunțat la jobul din Iași
Deși avea o carieră de succes ca inginer IT, Mihai Mihăiță nu a mai suportat sistemul și a renunțat, surprinzător, în anul 2012. Acesta a construit o mică fermă în satul Chiperești, comuna Țuțora, chiar la marginea râului Jijia. Acum, se ocupă de creșterea vacilor, găinilor de agricultură, și este mai fericit ca niciodată. Lângă fermă are și un iaz cu pești, însă mai mult din plăcere, pentru a se recrea.
„Din 2012, doar cu asta mă ocup, mi-am deschis această mică fermă alături de familie. După ce am terminat facultatea în 1994 și am devenit inginer IT, m-am angajat la o firmă importantă din domeniu, în Iași. Ne ocupăm acum de vânzarea calculatoarelor, creare rețele, mentenanță pentru servere, tot ce ținea de acest lucru. După mulți ani, nu am mai rezistat și mi-am dat demisia, nu mai suportam tot ce se întâmpla în sistemul nostru, contracte politice, cereri de la primării cu sume umflate, eu nu sunt o astfel de persoană care să profite. Eu, în 2012, când am demisionat, aveam un salariu de 2.000 de euro, iar, culmea, la finalul anului, compania mi-a dat bonus de 80.000 de lei. Eu, a doua zi, mi-am anunțat șeful că, de la 1 ianuarie, îmi dau demisia. A fost ciudat”, povestește Mihai Mihăiță.
Oaza sa de liniște
Pentru Mihai, mica sa fermă de lângă râul Jijia este oaza sa de liniște. Bărbatul nu ar mai renunța niciodată la viața de fermier, chiar dacă uneori poate fi obositoare.
„Aici sunt cel mai fericit, nu m-aș întoarce niciodată înapoi la IT sau să fac altceva. Tot ce este aici am construit cu familia mea, părinții mei mă ajută, avem peste 20 de vaci, eu mă ocup de îngrijirea lor, iar ei se ocupă de vânzarea produselor, brânză, lapte, carne. Avem și 20 de hectare de teren, pe care îl cultivăm. Vin în fiecare zi aici, plec seara acasă, este locul unde mă simt cel mai bine. Eu sunt împotriva sistemului, am totul pe persoană fizică aici, este un calvar să colaborezi cu statul, din cauza politicilor. Mi-am adus tractor din Germania, era defect, l-am reparat la noi, am mai găsit tot felul de utilaje. Nu știu cât am investit total, că a fost pe parcurs, cu siguranță, zeci de mii de euro”, a mai spus ieșeanul.
Fiica este marea sa bucurie
Mihai a trecut printr-o perioadă dificilă, pe lângă că a demisionat, acesta a divorțat și de soția sa, după 18 ani de căsnicie. Rămas singur, și-a crescut fiica, Andreea, și a investit în ferma sa.
„Cea mai grea perioadă a mea a fost tot atunci, în 2012, deoarece fosta mea soție a plecat în Germania la mama ei și, deodată, mi-a trimis un mesaj, că s-a îndrăgostit și că vrea să divorțăm. După 18 ani de căsnicie, asta a fost tot, nici măcar o explicație. Am o fiică, Andreea, pe care eu am crescut-o, pe mama ei nu a mai interesat-o. Ea este plecată, acum, în SUA, la Denver, unde face un masterat în istorie. Andreea a terminat Facultatea de Istorie la Iași și după a plecat. Sunt foarte mulțumit de ea, ne înțelegem foarte bine și mă bucur că i-am putut fi alături. Nu vreau să mă recăsătoresc, mi-a ajuns o dată”, a precizat bărbatul.
A salvat mai mulți câini abandonați
De câteva luni, Mihai se confruntă cu o altă problemă. Acesta a descoperit mai mulți câini abandonați pe câmpul de lângă fermă, pe care i-a îngrijit. El ar vrea ca autoritățile să rezolve această problemă și ca animalele să nu mai sufere inutil.
„Am strâns, până acum, 15 câini abandonați de pe câmp, este o problemă foarte mare ce se întâmplă în zona asta. Vin oamenii cu mașinile și abandonează animalele pe câmp. Mie îmi este foarte milă de ele, nu le pot lăsa așa. La un moment, eram cu combina pe câmp și am găsit un sac cu mai mulți cățeluși în el. Eu i-am vaccinat pe toți, îi îngrijesc. Acum este un alt câine, pe care nu îl pot prinde, mi-a mâncat mai multe găini de la fermă, trebuie să fac ceva. Cei de la primărie mi-au spus că nu au fonduri pentru a prinde animalele, așa că sunt pe cont propriu. Am cheltuit mii de lei pentru tratamente, vaccinuri, mâncare, dar eu nu suport să văd animale chinuite”, a încheiat Mihai Mihăiță.
Mihai Mihăiță nu s-ar mai întoarce niciodată la fostul său job, iar ferma din Iași este acum totul pentru el.
Care „sistem” nu l-a mai suportat? System 32? System default? System cache?
De la IT la arat nu e mare diferenta: tot cu randuri se lucreaza. Randuri de ceapa sau randuri de algotitmi e cam acelasi lucru. Sau nu?
2000 E in 2012!?
Sa i-o spui lui Mutu asta !
…
Ăi fi fost vreun „zucherberg” de romanica si tu !
Inseamna ca acilo iti era locul…la coada vacii , nu la.. ” sisteme”!!!
da ma, 2000 euro…nasul meu in 2006-2007 avea 1500 salar, tot inginer IT…asa ca e f posibil ce zice omul
Nicio firma romaneasca nu oferea atunci, salariul asta. Iar cele straine nu erau inca aici. Prinzi muste.
la stat…o institutie f importanta..asa ca taci, daca nu stii
la stat…o institutie f importanta. inginer IT…programator.mentenanta etc, tot ce tine de PC …retele etc…asa ca taci, daca nu stii
Prosteala pe fata.
Bravo! De apreciat curajul acestui om, de a trece din IT in agricultura.Si nu e ușor.
Profesia de IT-ist e una(prin școala făcută), ocupația de agricultor din prezent, e altceva.Omul face ce-i place, ce-i rău în asta?Și mănâncă mulți altii din munca lui.
Câștigă un ban cinstit.
Nu e o satisfacție?
In IT se castiga bani necinstiti?
A spus cineva așa ceva?
De unde trageți astfel de concluzie?
Georgescu e mandru de asta.
Copiii lui ii vor multumi ca stau in Tomesti. Vor avea ocazia sa stea la coaa vacii.
Ce legătură are Georgescu cu articolul de față?
Dac-ai fi citit cu atenție, ai fi înțeles că fata domnului din articol a absolvit facultatea de istorie și face un master in istorie, în America, la Denver.
Perspective foarte bune pentru viitorul ei.Care-i problema dumitale?
Ce sunt alea „găini de agricultură”? (!)
O greșeală, în contextul frazei.
Lipsește virgula, după găini.
O scăpare de autor…
Corectura????
Să trăiască bătrânul(tatăl inginerului IT)pentru tot ce a lăsat! Inclusiv ferma! Restul e cancan!
Să vedem acum ce ne-a povestit domnul Mihai Mihăiță, cel care a renunțat la job-ul de 2000 de euro pe lună din IT pentru a se ocupa de coada vacilor. Ați citit bine, 2000 de euro în 2012, în România! Probabil era vreun Zuckerberg de Iași, Mihăiță ăsta, care se plictisea de atâția bani și a decis să se reorienteze spre o profesie mai liniștitoare – îngrijitul animalelor. Sigur, cine nu s-ar simți mai bine „la coada vacii” decât în fața unui calculator, lucrând la „sisteme” și alte chestii de IT. Evident, sistemul ăla nu l-a mai suportat, cu contractele politice și cererile umflate de la primării. Iar când compania i-a dat un bonus de 80000 de lei la final de an săracul a zis „gata – am terminat – vreau la vaci!”. Acum, în liniștea fermei, crește găini de agricultură și se ocupă de vânzarea brânzei și a cărnii. Mult mai relaxant decât să gestioneze rețele și servere, nu-i așa? Iar fiica lui, care a terminat Facultatea de istorie și face un master în America sigur e mândră că tatăl ei a renunțat la cariera de IT pentru a sta la coada vacilor. Un exemplu de viață reușită ce să mai!
La cât de harnic este acest Mișu, mă mir că nu are cumpărat un avion. Nu îți este rușine măi boschetarule? Trăiești din banii lui taică-tu. Nici nu știi câte țațe are vaca. Ai cumpărat tractoare? Sunt furate de la ISCIP Tomesti. Mihăiță Neculai a distrus împreună cu Cocarta unul din cele mai mari combinate de creștere a porcilor. Nu mai faceți vedete niște boschetari!