După câteva episoade extrem de reușite ale dezbaterilor electorale, în cursul cărora Antena 3 a realizat audiențe uriașe și la capătul cărora eu l-am felicitat pe Mihai Gâdea, iată că acesta a dat ieri cu bâta în baltă. A făcut o imensă gafă jurnalistică, independent de succesul la public, pe care poate l-a înregistrat din nou. La dezbatere au participat reprezentanții a patru candidați și patru partide, dar, în mod surprinzător, au lipsit cei de la AUR. În felul acesta, dezbaterea a fost literalmente șchioapă.
Într-un format de succes, transplantat din presa americană, mai bine zis clonat, cam în maniera în care fata lui Mircea Geoană într-un splendid discurs despre tatăl ei a clonat-o pe nepoata lui Donald Trump, Mihai Gâdea s-a prezentat în fața întregii națiuni fără a explica în niciun fel de ce, într-un moment atât de important, au lipsit reprezentanții partidului AUR. Un partid care, în paranteză fie spus, nu a fost prezent prin George Simion nici la turul de dezbateri organizat cu candidații prezidențiali cei mai semnificativi. Secretul este în continuare păstrat în mod straniu, cu strășnicie, și de cei mai apropiați colaboratori ai lui Mihai Gâdea.
Această dezbatere, care s-a produs ieri seară începând de la orele 21.00 și a durat până la miezul nopții, nu a fost promovată în niciun fel. În sensul că, deși a fost anunțată o mare confruntare, la niciuna dintre emisiunile de știri ale Antenei 3 nu am primit pe parcursul zilei de ieri detalii cât de cât semnificative despre ceea ce urma să se întâmple. Iar suspansul a continuat pe parcursul nopții și continuă și acum, când îmi redactez această analiză. Ar fi fost de înțeles dacă proiectul acestei dezbateri ar fi făcut parte dintr-o strategie promoțională a redacției Antenei 3, care ar fi avut drept obiectiv amplificarea gradului de interes. În realitate însă, totul s-a transformat într-un bluf. Într-un bluf electoral. Într-o mascaradă. Pe scena din Palatul Parlamentului, în jurul lui Mihai Gâdea au luat locul câte doi reprezentanți de la PSD, PNL, USR și ai lui Mircea Geoană, care pozează în candidat independent. Sala a fost atât la parter, cât și la balcoane, ocupată în mod egal de susținătorii acestor câteva partide și acestor patru candidați prezidențiali. Este relativ ușor de înțeles de ce nu au fost invitați niciunul dintre candidații minori și niciunii dintre reprezentanții acelor partide despre care prognozele spun că nu vor fi capabile să obțină un punctaj cât de cât semnificativ. Dar AUR nu intră în această categorie. AUR, conform tuturor estimărilor, inclusiv a celor promovată de televiziunea lui Mihai Gâdea, se plasează fie pe locul doi, fie pe locul trei, iar George Simion, conform acelorași estimări, are o șansă reală să-l surclaseze pe Nicolae Ciucă și să intre în turul doi, în competiție cu Marcel Ciolacu. Acest lucru reiese cu claritate chiar din analizele zilnice prezentate de Antena 3. Mai mult: există o dispută aproape isterică, care are în vedere o posibilă alianță post-electorală între PSD și AUR și chiar anterioară alegerilor propriu zise, prin tranzacționarea netransparentă a unor electori. Pe această temă, se discută intens, inclusiv în studioul Antenei 3, ajungându-se atât de departe încât i s-a cerut premierului Marcel Ciolacu să conteste în mod public orice colaborare prezentă și viitoare cu George Simion și cu AUR. Ceea ce acesta a și făcut, în ciuda faptului că, dacă iese președinte, o asemenea decizie nu ar putea fi luată în numele partidului pe care actualmente îl conduce. Iar dacă nu iese președinte, conform tradiției din PSD, va fi debarcat și deci nu va mai avea capacitatea de a perfecta sau nu o participare la guvernare cu AUR. Închid acum paranteza, subliniind încă o dată că intensitatea discuțiilor pe marginea acestui subiect ar fi făcut absolut necesară invitarea lui George Simion și a echipei sale la o dezbatere separată, după modelul celorlalte dezbateri, și cu atât mai mult participarea la această confruntare care a avut loc ieri seara.
Dacă, ipotetic vorbind, ar exista un motiv temeinic ca Antena 3 să instituie un embargou legat de George Simion și de AUR, motivul trebuia prezentat, iar boicotarea trebuia motivată. Din respect față de românii din țară și din străinătate care urmăresc în aceste zile cu sufletul la gură întreaga competiție și din respect, de asemenea, față de electoratul AUR, estimat între 15 și 20 sau chiar peste 20 la sută.
Această tăcere este vinovată. Această tăcere poate avea fel de fel de explicații, pe care de acum fiecare este liber să le caute și să le dea. Ne-am putea gândi de pildă că, dintr-un motiv oarecare, din străinătate sau din țară s-a instituit pe neașteptate o cenzură în ceea ce privește partidul AUR și persoana lui George Simion. Ne-am putea gândi de asemenea, de ce nu, că în această competiție electorală George Simion a ales să utilizeze fondurile financiare de care dispune partidul pentru a reface așezări dărâmate de viituri, pentru a ajuta oameni nevoiași și, în felul acesta, a refuzat să cotizeze la Antena 3. Și într-un caz și în celălalt – și firește mai pot fi invocate și alte ipoteze – prestația acestei televiziuni s-a dovedit în acest caz total neprofesionistă.