Prima pagină » Economic Local » Mihai Eminescu – 172 de ani de la naștere
Mihai Eminescu – 172 de ani de la naștere

Mihai Eminescu – 172 de ani de la naștere

13 ian. 2022, 12:06,
în Economic Local

Ziua Culturii Naționale

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași organizează cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 172 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, o serie de activități, care se vor desfășura pe parcursul a trei zile. O parte dintre activități se vor desfășura pe zoom, prin intermediul căreia vom interacționa cu seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” și de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” și cu elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Iași. Din această lună venim și cu un proiect nou: Oamenii Bibliotecii, o serie de podcasturi realizate cu specialiști din bibliotecă. Primul interviu va fi difuzat sâmbătă, 15 ianuarie 2022, pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale Bibliotecii Județene Iași.

Iată programul activităților dedicate acestor două sărbători naționale:

„Eminescu Altfel”

Joi, 13 ianuarie 2022, vom fi în direct cu seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” și cei de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”. Soprana Marina Porumb va interpreta lieduri pe muzica lui Vasile Timiș și versuri de Mihai Eminescu, iar seniorii vor cânta romanțe pe lirica îndrăgitului poet și vor recita câteva poezii. Reprezentanții bibliotecii vor prezenta câteva dintre volumele de proză și poezie ale marelui poet, aflate în colecțiile bibliotecii.

„Eminescu Universal”

Vineri, 14 ianuarie 2022, vom interacționa cu elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, care vor recita poezii din opera poetului nepereche. Invitatul nostru, Victor Calu, olimpic internațional la Olimpiada de Neogreacă și reprezentantul Comunității Elene Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România va recita din poezia eminesciană în limba elenă. Cu aceeași ocazie vor fi prezentate cărțile cu scrierile lui Mihai Eminescu traduse în limba elenă, dar și altele, aflate în colecțiile bibliotecii.

Înregistrările celor două activități vor fi încărcate online.

Sâmbătă, 15 ianurie 2022, vom transmite două interviuri, care vor putea fi vizionate pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale bibliotecii:

„Darul Eminescian: Patima pentru Adevăr și profunzimile Ființei”: interviu cu profesorul Theodor Codreanu, reputat eminescolog, critic, istoric literar și prozator.

Interviul prezintă o sinteză despre Eminescu și opera lui, despre miile de măști sub care se deghizează, despre Eminescu în esența lui, despre Eminescu și profunzimile iubirii, Eminescu și destinul uman, Eminescu și temeiurile ființei, Eminescu și geniul, Eminescu între suferință și iubire, Eminescu și pecetea geniului, despre Eminescu care-și pune pecetea asupra marilor scriitori (Bacovia, Caragiale), despre Eminescu care are rolul de înaltă Ființă, despre patima lui pentru adevăr și profunzimile ființei, despre Eminescu „arheul neamului românesc”, despre Eminescu și limbajul matematic, despre Eminescu și schimbarea paradigmei nașterii universului, despre „Eminescu prin Hyperion”, despre modernitatea și complexitatea operei eminesciene, Eminescu privit ca poet tragic, cel ce umanizează destinul anticilor prin melancolie, Eminescu poetul total – „omul deplin al culturii românești”, filtrat prin ochiul criticului literar Theodor Codreanu, unul dintre marii eminescologi ai vremii. Interviul este realizat de Dumitru Șerban, bibliograf.

Oamenii Bibliotecii: podcast #1 „Cât de națională mai este cultura română?, dialog Dan Dobos – Constantin Dram. Cu acest prim interviu inaugurăm noul proiect al Bibliotecii Județene Iași intitulat Oamenii Bibliotecii. Interviurile vor fi moderate de scriitorul Dan Doboș, iar invitați vor fi, în primul rând, specialiști ai bibliotecii.

Un alt subiect de interes îl reprezintă și expoziția virtuală „Luceafărul poeziei românești în imagini”, în care sunt prezentate cele patru portrete cunoscute ale poetului, busturi, statui și picturi murale.

De asemenea, în fiecare secție și filială au fost realizate expoziții tematice de carte.

Cu stimă,

Mihaela Morariu

Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`