Mihai Diac, reprezentant „Codrii Iașilor”, activist de mediu, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre protejarea mediului și ce poate face fiecare dintre noi în acest sens. IT-ist de meserie, lui Mihai Diac i-a plăcut mereu să petreacă timp în natură și să facă drumeții. De aceea a fondat împreună cu alți activiști de mediu ONG-ul „Codrii Iașilor”, cu peste 25.000 de membri. Interviul poate fi urmărit AICI:
Mihai Diac vorbește despre tăierea pădurilor și SUMAL, radarul pădurilor. Acesta susține că au loc tăieri ilegale de arbori.
„Să spunem că arborii mai au 50-60 de ani de viață. Dacă tu tai orice, doar ăla care are 4,5 metri îl păstrezi, cel de 4,45 metri îl tai, arborele acela moare în 100 de ani. De unde vine următorul care are 4,5 metri, pentru că l-ai tăiat pe ăla de 4,45 metri? Dacă ne pasă de cei din urmă și vrem să avem continuitate, trebuie să gândim lucrurile mai responsabil. A apărut o nouă categorie, transportul non-SUMAL, care-s cumva pentru uz propriu, mașini mici, care au voie să transporte până la 20 de metri cubi pe an, fără să aibă poză în SUMAL, dar trebuie să aibă un aviz. Cum pot fi controlați? Datele pe care le vedeai în SUMAL, când s-a lansat programul, erau limitate la două zile. Dacă erau datele lăsate cu două luni în urmă, puteai verifica pentru că se fac transporturi multiple, e vorba de niște bani care se duc undeva, unde trebuie. Tăierea pădurilor este legată de corupție”, spune Mihai Diac.
Mihai Diac, reprezentant „Codrii Iașilor”: „Ursul, în mod normal, are frică de om”
Reprezentantul „Codrii Iașilor” a vorbit și despre problemele cu urșii.
„Ursul, în mod normal, are frică de om. Este un animal inteligent și oportunist. Dacă se învață că în marginea satului se aruncă gunoaie, se duce, mănâncă mai ușor acolo decât să caute larve de furnici. Se duce la marginea satului, se obișnuiește cu mirosul omului, că de la om vine mâncarea, intră în curtea omului, pleacă cu un porc și apoi spunem că e vina ursului. În lanțul trofic, noi conducem și noi ar trebui să luăm măsuri de prevenție”, mai spune Mihai Diac.
O tânără din Iași a fost ucisă de un urs la Bușteni.
Sute de interviuri, postate pe YouTube, la secțiunea #PodcastBZI
Victoria Podeanu, terapeut și profesoară de aritmetică mentală, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre copiii care învață aritmetică mentală, ce este Theta Healing, o terapie relativ nouă în România, dar și ce legătură există între acest tip de terapie și psihologie. Interviul poate fi urmărit AICI.
Pe lângă cel cu Mihai Diac, reprezentant „Codrii Iașilor”, sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii, antreprenori, oameni de afaceri și producători au fost postate pe YouTube, la secțiunea „PodcastBZI”.