Prima pagină » Actualitate » Mihai Craiu, despre masca purtată la orele de sport: „Fără mască în aer liber!“

Mihai Craiu, despre masca purtată la orele de sport: „Fără mască în aer liber!“

16 feb. 2021, 16:15,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, vorbește despre purtarea măștii de protecție de către elevi la orele de sport. Mihai Craiu este de părere că la orele de sport, purtarea măștii d eprotecție trebuie stabilită în funcție de mai mulți factori. Medicul pediatru susține că trebuie avută în vedere vârsta elevului, starea de sănătate a acestuia și locul și intensitatea efortului sportiv.

În prezent, elevii din România trebuie să poartă mască de protecție la orele de curs. Măsura se aplică și la orele sport, deși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat ca orele de sport să se poată desfășura cu elevii nepurtând mască de protecție.

Potrivit propunerii făcute de Sorin Cîmpeanu, elevii trebuie să păstreze distanța de 1,5 metri și să evite sporturile de echipă. În plus, când este posibil, orele de educație fizică ar trebui organizate în aer liber.

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată. Aceste precauții sunt pentru sportul practicat în interior“, a declarat Mihai Craiu.

Mihai Craiu: „Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca“

Medicul primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală adaugă că în timpul orelor de sport, elevii ar trebui să facă pauze dacă poartă mască de protecție, în interior, iar în exterior nu s-a rimpune o amsenea măsură, însă să se păstreze distanțarea.

„Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri. Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a adăugat pediatrul Mihai Craiu.

Sorin Cîmpeanu a cerut eliminarea măștii de protecție la orele de sport

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii ar trebui să nu poarte masca de protecție în timpul orelor de sport, așa cum se întâmplă în țări precum Austria, Belgia sau Suedia, unde obligativitatea purtării măștii la orele de sport nu există. Sorin Cîmpeanu a propus ca elevii să păstreze distanța de 1,5 metri și să evite sporturile de echipă, iar orele de educație fizică să fie organizate în aer liber.

„În Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia sau Suedia nu există obligativitatea purtării măștii la orele de sport. Există o reglementare specială în Franța, care spune că masca nu se poartă în cadrul orelor de sport, însă orele de educație fizică trebuie organizate obligatoriu în exterior.

În Luxemburg, la fel ca în propunerea noastră, se poartă până la locul în care se desfășoară ora de educație fizică și de la locul în care se desfășoară ora de educație fizică. Dar nici în Luxemburg nu este obligatorie masca în timpul orelor de educație fizică. Singura regiune din Europa unde este obligatorie masca la orele de sport este regiunea Venetto din Italia, însă și acolo se discută”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *