Prima pagină » Local » Mihai Chirica nu se lasă! Edilul insistă să scumpească gigacaloria cu 45 la sută. „Acesta este rolul primarului, sunt administrator”
Mihai Chirica nu se lasă! Edilul insistă să scumpească gigacaloria cu 45 la sută. „Acesta este rolul primarului, sunt administrator”

Mihai Chirica nu se lasă! Edilul insistă să scumpească gigacaloria cu 45 la sută. „Acesta este rolul primarului, sunt administrator”

31 aug. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Edilul Iașului, Mihai Chirica, insistă să scumpească gigacaloria cu 45 la sută. Acesta vrea să mai pună o povară pe spatele ieșenilor

În cursul zilei de ieri, 30 august 2024, în cadrul ședinței de Consiliu Local, a fost discutat și supus votului, pentru a doua oară, proiectul de hotărâre cu privire la creșterea tarifului gigacaloriei. Aleșii locali nu au aprobat nici acum încercarea primarului Mihai Chirica de a scumpi facturile ieșenilor cu 45 la sută. Însă edilul nu se lasă, iar proiectul va fi, din nou, pe ordinea de zi în viitoarea ședință ordinară.

Primarul Mihai Chirica nu se lasă! Edilul vrea să împovăreze ieșenii cu scumpirea gigacaloriei

A fost a doua încercare a primarului Mihai Chirica de a împovăra ieșenii cu scumpirea gigacaloriei. Proiectul de hotărâre, privind aprobarea modificării prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice din Municipiul Iași, nu a fost aprobat nici ieri, 30 august 2024, de către plenul Consiliului Local. Doar cei din PNL au votat pentru, iar aleșii Iașului din PSD și USR, inclusiv Răzvan Timofciuc, viceprimar, s-au abținut. Mihai Chirica a mai încercat o dată aprobarea în ședința CL din luna iulie 2024. Toate acestea după ce, anul trecut, edilul a făcut un împrumut pe spatele ieșenilor, de 40.000.000 de euro pentru achiziția cărbunelui care nu a mai fost folosit.

Primarul nu va ceda, acesta a transmis că, în cadrul ședinței de Consiliu Local, programată luna viitoare, proiectul va fi din nou pe ordinea de zi. Mihai Chirica, aparent, susține că nu își dorește această majorare a tarifului, dar din cauza creșterii prețurilor la combustibili, scumpirea este necesară.

„Mă obligă legea ca în viitorul Consiliu Local să revin cu acest proiect de hotărâre. Nu este o chestiune care ține de dorința mea. Aș prefera să scadă costurile la orice serviciu public pe care îl prestează cineva către populație sau agenți economici, dar mă obligă legea să reintervin. Acesta este rolul primarului, sunt administrator. La pompa de benzină nu te întreabă nimeni ce venituri ai, vrei să cumperi benzină, cumperi benzină. Gigacaloria se furnizează, în prezent, la prețul de 254 de lei, fără TVA și ar trebui să crească la circa 750 de lei, cu TVA (n.r. 607.5 de lei, fără TVA). Dar subvenția noastră era substanțială, pentru că aceasta creștea de la 139 de lei, la circa 350 de lei. Deci, practic, mare parte din această creștere rămânea tot în subvenție, consumatorii neavând de simțit un impact major. Dar este vorba despre faptul că noi consumăm această căldură pentru că întreținem școlile, grădinițele, spitalele și alte instituții publice. Sunt și operatori privați și va trebui să luăm o decizie asupra lor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Consilierii locali au respins majorarea prețului la gigacalorie

În cadrul ședinței ordinare de ieri, 30 august 2024, consilierii locali i-au transmis edilului Mihai Chirica faptul că majorarea tarifului gigacaloriei este una bruscă. Iar dacă nu vine cu un plan de creștere etapizată a prețului, în așa fel încât ieșenii să nu fie împovărați peste noapte cu o majorare de 45 la sută, proiectul de hotărâre nu va trece.

„Nimeni nu neagă că ați susținut investiții în infrastructura de la TermoService. În momentul în care a venit ordonanța austerității, care era să dea afară atâția oameni din Primăria Iași, chiar dacă Guvernul PSD a dat ordonanța respectivă, noi am susținut pentru că nu am vrut, la final de mandat, să avem pe conștiință niște oameni. Dar de data aceasta, domnule primar, am avut bani de la guvern pentru a acoperi diferența, anul trecut am împrumutat bani. Anul acesta, sincer, eu nu pot să fiu de acord cu o ridicare așa bruscă și cred că ar fi de bun augur o creștere treptată. Un plan în etape dacă este legal și, dacă este posibil, cu câteva procente de la data x. Altfel nu îmi imaginez cum ar putea să treacă proiectul ăsta. Dacă ar fi un plan ca lumea să se pregătească, având în vedere că vine și iarna și, totuși, nu e un moment bun în piață, acum, pentru ridicarea tarifelor”, a spus Ionuț Anastasie, consilier local USR.

Mihai Chirica a achiziționat cărbune cu 400 de euro/tonă. Acesta nu a mai fost folosit

Este important de amintit că, în toamna anului 2022, edilul a făcut o achiziție de cărbune la un preț exorbitant, de 400 de dolari pe tonă. Achiziție care nu a avut niciun sens pentru că materia primă nu a mai fost folosită din cauză că s-a renunțat la CET II Holboca. Primarul a angajat municipalitatea să cumpere 140.000 de tone de cărbune la un preț uriaș și nici nu a fost folosit în totalitate, o parte fiind undeva în Portul Constanța, unde se plătește chirie pentru depozitarea acestuia. Instituțiile statului ar trebui să se sesizeze în acest caz și să ia măsuri.

În prezent, mai funcționează doar CET I Iași pe gaz, iar CET II Holboca a fost, inițial, închis, deoarece costurile de funcționare erau prea mari, însă Mihai Chirica își dorește să treacă centrala de pe huilă, pe gaze naturale. Primarul știa de costurile uriașe pentru certificatele verzi CO2 pentru centrala de la Holboca, însă a mers înainte cu achiziția de cărbune, pentru propriile interese. Pierderile au fost uriașe, iar pentru a se acoperi pagubele, oamenii au de suferit acum. Primarul a dictat această investiție și s-a folosit de firma din subordine, TermoService SA cu ajutorul directorului Alin Aivănoaie. Efectele nocive ale acestui contract încep să se vadă, iar cel mai mult au de suferit oamenii din oraș.

Edilul Iașului, Mihai Chirica, insistă să scumpească gigacaloria cu 45 la sută. Acesta vrea să mai pună o povară pe spatele ieșenilor după ce i-a îndatorat cu împrumutul de 40 de milioane de euro pentru achiziția de cărbune.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *