Prima pagină » Local » Mihai Chirica a cheltuit 60.000 de lei din bugetul primăriei pe o broșură de lux unde și-a publicat raportul de activitate pentru anul 2023

Mihai Chirica a cheltuit 60.000 de lei din bugetul primăriei pe o broșură de lux unde și-a publicat raportul de activitate pentru anul 2023

19 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Primarul Mihai Chirica a cheltuit 60.000 de lei din bugetul Iașului pentru tipărirea unei broșuri de lux, cu raportul de activitate pentru anul 2023

Deși raportul de activitate al edilului a fost publicat pe platforma oficială a Primăriei Iași, acesta și-a dorit poza și pe prima pagină a unei broșuri, pentru a o împărți ieșenilor. Astfel, din bugetul local al municipiului, a cheltuit peste 60.000 de lei pentru a se lăuda cu realizările sale din anul 2023.

Primarul Mihai Chirica a cheltuit 60.000 de lei pe o broșură de lux ce include raportul de activitate pentru anul 2023

La începutul anului 2024, Mihai Chirica a comandat 5.000 de broșuri în care sunt prezentate realizările sale pentru anul 2023. Coperțile sunt dintr-un material gros, mat, iar paginile sunt lucioase, de bună calitate. Broșura a fost tipărită în format A4. Raportul de activitate al edilului Mihai Chirica este împărțit în două volume a câte 32 de pagini color, lucioase. Cele 5.000 de exemplare au costat 50.600 de lei, fără TVA, adică 60.214 lei, cu TVA inclus.

„Broșură – format finit A4; – coperți: 4 pag, policromie față/verso + lac offset mat, suport DCM 350gr/mp, laminare mată față (coperta 1-4); – interior: 32 pag, policromie față/verso + lac offset mat, suport DCM 170gr/mp; – finisare capsare tip caiet pe latura mare + cotor pătrat. – Grafica client. Prețul este valabil pentru tiraj minim de 10.000 bucați (2 modele x 5.000 exemplare)”, se arată în detaliile achiziției.

Prin lege, este precizat faptul că primarul are obligația de a prezenta, în fiecare an, raportul de activitate pentru anul precedent, însă edilul nu era obligat sub nicio formă să cheltuie peste 60.000 de lei din banii publici ca să tipărească broșura cu poza sa pe copertă. Este importat de știut faptul că raportul de activitate este prezentat pe platforma oficială a Primăriei Municipiului Iași, astfel că Mihai Chirica a avut doar un moft pe banii ieșenilor, o cheltuială nejustificată, care nu aduce nicio valoare reală locuitorilor.

Banii, cheltuiți din bugetul de promovare a proiectelor publice

Pentru că nu are ce proiecte publice importante să promoveze din cauză că în Iași, de când este primar, nu a fost realizată nicio investiție amplă și de impact pentru bunăstarea cetățenilor, edilul Mihai Chirica a cheltuit din bugetul de promovare a acestora banii pentru un raport de activitate care putea fi doar publicat online.

„În buna tradiție a transparenței activității administrative și din respect pentru corecta informare a opiniei publice, raportul de activitate al primarului Mihai Chirica pentru anul 2023 este pus la dispoziția ieșenilor și a tuturor partenerilor municipalității atât în format online, cât și sub forma unui material tipărit. În conformitate cu prevederile articolului 155, alineatul (3), litera a) din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, privind Codul administrativ, «primarul prezintă consiliului local, în primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale». Astfel, raportul de activitate al primarului pentru anul trecut a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Iași în termenul legal și a fost trimis spre consultare membrilor Consiliului Local. În plus, respectând o tradiție de aproape două decenii, raportul de activitate al primarului a fost și tipărit, în condițiile legii, cu fonduri din bugetul de promovare a proiectelor publice, în 5.000 de exemplare care sunt distribuite ieșenilor prin Centrul de Informații pentru Cetățeni, centrele de cartier, ghișeele direcțiilor și companiilor municipale, asociațiilor de proprietari și locatari, dar și Administrației Prezidențiale, Guvernului României, celor două Camere ale Parlamentului, ambasadelor, primarilor municipiilor reședință de județ, mediului academic și de afaceri, altor parteneri instituționali etc. Raportul de activitate al primarului pentru anul 2023 a fost tipărit în cadrul unui contract în sumă de 50.600 de lei, fără TVA”, a transmis Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași.

Primarul Mihai Chirica și-a tipărit o broșură de lux pe banii ieșenilor, cu poza sa pe copertă. Acesta a realizat 5.000 de exemplare din raportul pentru anul 2023, care au costat peste 60.000 de lei.

Comentarii
  • Cand o ajunge la puscarie, o sa-i foloseasca.

  • Duamna Stolerenco

    Pui de gu noi.

  • ca si cum noi nu simtim „realizarile” lui

  • tractoristul

    chiar nu este relevant cu activitatea zisa pe munca lui…au muncit consilieri, directori…el doar posta evenimente pe facebook si aparea repede in poze la evenimente diferite din oras.
    E o mizerie in Parcul din Pita Voievozilor din Cartierul Alexandru Cel Bun cu banci scorojite, pisate de boschetari, frunze cazute de la copaci, iarba uscata etc. de bine ce lo votat batranii pana so vazut iar sacii in car si hopa e premarul cel castigator de trei tirnichele cu ioc comtenta se lauda pe munca subordonatilor, el doar o dat a laude din gura

  • Eu nu inteleg o treaba, nu exista autoritati de control capabile pentru acesti baroni locali? Curtea de conturi ,DNA?
    Sau controalele sunt doar pentru fraieri?

  • VA ROG FRUMOS DACA CINEVA STIE D UNDE SE POATE CUMPARA. EU PERSONAL SUNT INTERESATA. VA MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *