Mihaela Peneș, care a cucerit aurul la aruncarea suliței la Jocurile Olimpice la Tokyo din anul 1964, a murit, a anunțat Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Avea 77 de ani.
„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș!
A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme. A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate.
Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965. A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint”, notează COSR.
În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă.
„Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil.
Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, iar în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999.
„Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihnească!”, încheie COSR.
Mihaela Peneș, cea mai tânără campioană olimpică din România
În vara anului 1964, Mihaela Peneș concura și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, aceasta fiind prima sa apariție în competiția supremă din sport. În ciuda faptului că avea doar 17 ani, românca a cucerit medalia de aur la aruncarea suliței, devenind cea mai tânără campioana olimpică a României.
Mai mult, în prima rundă a finalei olimpice, Mihaela Peneș a devenit cea de-a treia atletă la nivel mondial care a aruncat mai mult de 60 de metri, atingând 60,54 de metri. Rezultatul româncei a fost unul surprinzător pentru Elvira Ozolina, care era favorită la câștigarea titlului olimpic, fiind prima atletă care a depășit 60 de metri, la Campionatele de atletism ale Uniunii Sovietice din acel an.
Ozolina a terminat competiția de la Tokyo pe locul 5, iar Elena Gorceakova, care depășise recordul mondial cu 62,40 de metri în calificări, a fost abia pe 3, în timp ce Mihaela Peneș a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
Românca a participat și la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico din 1968
Peste 4 ani, românca a participat și la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico din 1968, unde nu a reușit să-și apere titlul, dar s-a menținut pe podium. Sportiva noastră a cucerit medalia de argint la aruncarea suliței, fiind întrecută de unguroaica Angela Nemeth-Ranky.
La acea ediție a JO, atletismul românesc a strălucit, „tricolorii” revenind în țară cu 4 medalii, două de aur, câștigate de Lia Manoliu (aruncarea discului) și Viorica Viscopoleanu (săritura în lungime), și două de argint, a Mihaelei Peneș și a Ilenei Silai (800 de metri).
După încheierea activității competiționale, la finalul Jocurilor Olimpice din 1968, dubla medaliată olimpică s-a dedicat antrenoratului și a fost și oficial în cadrul Federației Române de Atletism.
Apoi, în 1990, s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, iar 5 ani mai târziu a devenit coordonatoarea departamentului internațional al Comitetului și, ulterior, secretar general.
Mihaela Peneș a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de ofițer.