Cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic sustine ca oamenii nu ar trebui sa evite carnea de porc, intrucat aceasta are calități nutriționale speciale si este mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie. Bineinteles, totul sta in moderatie!
Carnea de porc nu este nesanatoasa cum multi dintre noi tind sa creada. Cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic sustine ca oamenii nu ar trebui sa evite carnea de porc, intrucat aceasta are calități nutriționale speciale si este mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie.
„Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit. Mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar stați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie”, explica medicul pe pagina sa de Facebook.
Carnea de porc, calități nutriționale speciale
Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturati decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline, spune Mihaela Bilic.
„În plus, grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale. Porcul a fost prietenul omului dintotdeauna și a crescut liber prin orașe în căutare de mâncare, înainte de a exista serviciu de salubritate. Odată cu secolul 20 porcul a devenit un animal de crescătorie, dar asta nu-l face mai puțin gustos și hrănitor. Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată- se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit”, sustine medicul nutritionist Mihaela Bilic.