Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Mihaela Bilic, nutritionist: Alimente de evitat dacă ținem post în timpul pandemiei
Mihaela Bilic, nutritionist: Alimente de evitat dacă ținem post în timpul pandemiei

Mihaela Bilic, nutritionist: Alimente de evitat dacă ținem post în timpul pandemiei

16 nov. 2020, 22:27,
BZI.ro, în Sanatate

Cunoscutul nutritionist Mihaela Bilic recomanda celor care tin post in timpul pandemiei sa aiba grija la alegerea alimentelor, pentru a nu periclita buna functionare a organismului, care are nevoie de un sistem imunitar echilibrat. Principalul sau sfat se refera la evitarea excesului de zahar si grasimi, doua atribute ale unei diete nesanatoase, generatoare de mari dezechilibre.

„În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism. Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24 vorbind despre alimentele care ar trebui evitate dacă ținem post.

Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor

Mihaela Bilic recomanda celor care tin post sa aleaga corect si metoda de gatire, care conteaza foarte mult atunci cand vrem sa pastram cea mai mare parte a beneficiilor oferite de alimente.

„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, a explicat medicul la Digi24.

Mihaela Bilic ne avertizeaza totodata sa incercam sa eliminam pe cat posibil dozele mari de stres din viata noastra, din cauza ca acest perturbator genereaza mari dezechilibre imunitare.

„Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a mai spus Bilic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *