Prima pagină » Actualitate » Mihaela Bilic ne spune care sunt cele mai bune ouă pentru consum: „Bio sau cu Omega 3?”

Mihaela Bilic ne spune care sunt cele mai bune ouă pentru consum: „Bio sau cu Omega 3?”

24 apr. 2024, 09:57,
BZI.ro, în Actualitate

Multă lume consumă ouă, de cele mai multe ori, dimineața, la micul dejun, dar asta nu înseamnă că nu le folosim și în tot felul de mâncăruri sau chiar pentru prepararea de deserturi. În momentul de față există patru categorii de ouă despre care foarte puțini oameni știu, dar și motivele pentru care Uniunea Europeană a ales să le clasifice. Nutriționistul Mihael Bilic ne spune care sunt cele mai bune ouă pentru consum și cum ar trebui să alegem.

Mihaela Bilic ne spune care sunt cele mai bune ouă pentru consum

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce beneficii au ouăle asupra sănătății și ce diferență există între un ou bio și unul cu Omega 3.

„Ou BIO sau ou cu Omega 3? Care merită cheltuiala? Toată lumea vrea să mănânce mai bine, să cheltuiască banii pe alimente de calitate. Când vine vorba despre ouă, chiar avem o gamă largă din care putem alege”, a scris medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Mihaela Bilic a precizat că diferența între aceste ouă vine din modul în care a fost crescută găina.

„Diferența vine în primul rând de la modul în care a fost crescută găina: în “baterie” sau la sol. De știut că în această situație calitatea oului este aceeași. Indiferent de nivelul de stres și condițiile de viață în care trăiește animalul, din fericire găina nu știe să facă decât ouă bune. Analizele nutriționale nu au arătat diferențe calitative și cantitative pentru proteine, vitamine și minerale, conținutul oului este la fel de valoros indiferent dacă are cifra 0, 1, 2 sau 3 la codul imprimat pe coajă”, a menționat Mihaela Bilic.

Ce reprezintă codul imprimat pe coaja oului

Pe piața din România, în acest moment găsim patru categorii de ouă. Fiecare categorie în parte are o explicație. Potrivit specialiștilor, cea mai stresată pasăre este cea crescută în baterie, motiv pentru care producătorii țin să și enunțe pe ambalaj modul în care este crescută găina, tocmai pentru a face diferența.

În categoria 0 sunt incluse ouăle ecologice, organice sau bio, care provin de la găini crescute în aer liber și hrănite cu cereale ecologice, fără antibiotice sau alți aditivi. Pentru ca un produs să fie cu adevărat Bio, Eco sau organic, producătorul trebuie să pună pe ambalaj eticheta de produs ecologic UE, folosită de peste 10 ani.

În ceea ce privește ouăle din categoria 1, acestea sunt provenite crescute tot la sol, însă care sunt hrănite cu furaje normale, nu Bio. Prin Bio se înțelege că solul pe care sunt plantate legumele, fructele sau plantele nu este stropit cu îngrășământ chimic, insecticide sau pesticide chimice, ci doar cu substanțe naturale.

La categoria 2 intră ouăle provenite de la păsări ținute în hale la sol, crescute fără lumină naturală, în timp ce în categoria 3 sunt ouă provenite de la găini crescute în ferme avicole cu baterii

Nutriționista Mihaela Bilic a transmis că stabilirea acestor cifre care sunt trecute pe cojile ouălor este determinată de modalitatea de creștere a găinilor.

„Condițiile și metoda de creștere a găinilor are un impact asupra prețului, în acest caz oul mai scump înseamnă viață mai bună pentru găină”, a mai spus nutriționistul Mihaela Bilic, ce ne-a explicat care sunt cele mai bune ouă pentru consum și cum ar trebui să alegem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *