Nutriționsitul Mihaela Bilic a lămurit o problemă extrem de importantă pentru toată lumea, dar ami ales pentru femei: Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime?
În cazul femeilor, problema greutății este cu atât mai greu de controlat și din cauza fluctuațiilor hormonale care apar atât lunar, cât și în perioada sarcinii, alăptării sau a menopauzei.
Astfel, pe lângă variațiile hormonilor feminini, o alimentație greșită paote duce la apariția kilogramelor în plus, excesul de estrogen favorizând apariția celulitei.
Nutriționistul Mihaela Bilic consideră că dimensiunile ideale la femei ar trebuie să fie 90 cm bust, 65 cm talie, 95 cm șolduri, 55 cm coapse superioare, 44 cm coapse, 33 cm gambe și 22 cm glezne. În cazul femeilor, greutatea corporală maximă ar trebui să fie de cel mult 80 de kilograme, la o înălțime de 1.85 metri.
Ce greutate trebuie să aibă femeile în funcție de înălțime
Mihaela Bilic, care în repetate rânduri a vorbit și despre beneficiile vitaminei C, susține că nu doar cantitatea de alimente consumate, ci și calitatea lor au un impact asupra siluetei. Nutriționistul susține că produsele procesate, bogate în zahăr, sare, calorii, grăsimi și carbohidrați, dulciurile, alcoolul și mâncarea grasă duce la îngrășare.
În cazul unei înălțimi de 148 cm, o siluetă ușoară este de 42-44,8, în timp ce o greutate de 43,8 – 48,9 kg înseamnă că ai o siluetă medie, în timp ce o siluetă solidă este de 47,4 – 54,3 kg. Tot ce depășește aceste date înseamnă că vorbim deja despre obezitate în diferite grade.
În cazul unei înălțimi de 185 cm, siluetă ușoară este de 64,1 – 68,6 kg, cea medie variază între 66,8 și 73,6 kg, iar siluetă solidă este de 70,9 – 80,0 kg. La fel, tot ce depășește ultima valoare ar trebui să te pună pe gânduri deoarece este vorba de un anumit grad de obezitate.
Mihaela Bilic recomandă femeilor diete bazate pe o varietate de alimente vegetale, care pot ajuta cel mai rapid la pierderea în greutate. Aceasta le sfătuiește pe femei să includă cât mai multe legume, cereale, fructe și verdețuri în dieta zilnică, cât mai puțin preparate termic.
De asemenea, pentru atingerea siluetei dorite, nutriționistul spune că trebuie redus consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate și acizi grași trans, precum margarină, salam și alte mezeluri, tocături sau brânzeturi. De asemenea, trebuie înlocuite proteinele din carne cu proteine vegetale, la îndemână fiind nucile, ciupercile și leguminoasele.
Ce greutate trebuie să aibă bărbații în funcție de înălțime
O greutate ideală există și în cazul bărbaților, nu doar a femeilor, mai ales că, în ultimii ani, din cauza excesului de fast-food-uri, dar și din cauza statului acasă din cauza pandemiei ce a lovit lumea în ultimul an, din ce în ce mai mulți băieți se confruntă cu prboeme mari legate de greutatea corporală.
În cazul unei înălțimi de 158 cm, o siluetă ușoară este de 51,1, în timp ce o greutate de 53,8 – 58,9 kg înseamnă că ai o siluetă medie, în tim pce o siluetă solidă este de 57,4 – 64,2 kg. Tot ce depășește aceste date înseamnă că vorbim deja despre obezitate în diferite grade.
În cazul unei înălțimi de 195 cm, siluetă ușoară este de 75,8 – 80,8 kg, cea medie variază între 79,8 și 87,9 kg, iar siluetă solidă este de 84,0 – 94,3 kg. La fel, tot ce depășește ultima valoare ar trebui să te pună pe gânduri deoarece este vorba de un anumit grad de obezitate.
Datele statistice arată că lume 1 din 6 bărbați, cu vârsta de până în 25 de ani, are o greutate mai mare decât cea normală. Cât privește inetrvalul de vârstă 40 – 60 de ani, datele sunt și mai îngrijorătoare, 1 din 3 bărbați fiind deja supraponderal.
Dincolo de faptul că nu sunt plăcute la vedere, kilogramele în plus nu sunt sănătoase nici în cazul bărbaților, crescând riscul de hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, ateroscleroză, gută, cancer de colon și de ficat sau impotență.
De multe ori, greutatea corporală excesivă este asociată cu evenimente cardiace grave, precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Printre cauzele care duc la luarea în greutate de către bărbați se numără stilul de viață nesănătos, sedentarismul, alimentație bogată în zahăr și grăsimi, fumatul și consumul de alcool.