Mihaela Bilic, medic nutriționsit, informează că o banană pe zi ține doctorul psihiatru departe de casă.
Medicul a precizat că banana este acel fruct, care are grijă de dispoziția și starea noastră de bine. În unele țări, bananele se prăjesc precum cartofii, fiindcă sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.
”Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea noastră de bine. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe exotice, în multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.
Anul trecut am mâncat pentru prima oară banane prăjite la Barcelona, am fost chiar în bucătărie să văd cum se pregătesc, tocmai pentru că nu-mi venea să cred cat de diferit este gustul lor atunci când sunt gătite.
Mihaela Bilic spune că bananele conțin triptofan, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonină este substanța de care depinde starea noastră de bine liniștea și echilibrul psihic.
Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă sistemului nervos și a mușchilor. Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonină este substanța de care depinde starea noastră de bine liniștea și echilibrul psihic.
Mihaela Bilic: „Bananele nu îngrașă!”
Medicul nutriționsit susține că bananele nu îngrașă, fiindcă fiecare au sub 100 de calorii. În plus, bananele sunt alcaline, ceea ce înseamnă că sunt pritenoase cu tubul digestiv și nu stimulează pofta de mâncare.
Doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte în această perioadă și puneți accent pe banane- nu strică niciodată un strop de bine în plus.
Și nu, nu îngrașă!! O banană are sub 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și nu stimulează pofta de mâncare”, transmite dr. Mihaela Bilic.
View this post on Instagram
Mihaela Bilic vorbește și despre vitamina C
Mihaela Bilic a adus lămuriri în legătură cu vitamina C și cu efectele acesteia asupra organismului.
„Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar“, a explicat Mihaela Bilic.
În condițiile în care organismul uman nu-și poate crea rezerve de vitamina C, medicul Mihaela Bilic recomandă consumul de fructe și de legume pentru o nouă sursă de vitamina C.
„Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă și se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă, trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari“, a spus Mihaela Bilic.