Mierea de iarbă neagră este cea produsă de către albine din nectarul plantei Calluna vulgaris. Are un gust puternic și un miros de floare, ce nu poate fi confundat cu un alt tip de miere.
Calluna vulgaris este o specie de iarbă din familia Ericaceae, ce are nenumărate soiuri cu flori de culoare roz, verde sau alb.
Iată ce beneficii îți poate aduce mierea de iarbă neagră
Această miere este foarte apreciată în medicina tradițională, datorită numeroaselor sale avantaje terapeutice. Are o aromă foarte intensă, ce poate fi recunoscută imediat și culoarea chihlimbarului, iar gustul este adesea asemănat cu cel al caramelelor, cu un ușor iz de cafea.
Pentru că nu este foarte dulce, este adesea preferată de persoanele ce au diabet și se încadrează în categoria produselor premium. Deși are o cantitate mai ridicată de apă comparativ cu celelalte tipuri, are un conținut foarte bogat de minerale, în special de potasiu.
Se cunoaște faptul că este foarte nutritivă, tonică și conține o multitudine de nutrienți naturali, de enzime, aminoacizi și de vitamine.
Este foarte utilă pentru anemie, afecțiunile rinichilor, a sistemului nervos, pentru reumatism și împotriva infecțiilor intestinale. De asemenea, este un puternic antiseptic al căilor urinare și are proprietăți antioxidante mult mai mari comparativ cu alte sortimente de miere. Acest sortiment poate fi și un antibiotic natural, pentru că conține propolis, ce are proprietăți antivirale și antibacteriene.
Poate fi și un energizant natural, un îndulcitor și antiinflamator, întrucât calmează iritațiile pielii. Menține și echilibrul endocrin, deoarece reglează activitatea glandelor și ajută digestia, stimulând metabolismul.
Se poate consuma pe pâine proaspătă, pe clătite, ca îndulcitor în ceaiuri sau fresh-uri sau în multe alte combinații, pentru aceste beneficii și un gust deosebit.
Ce mai trebuie să știi despre iarba neagră?
Toate părțile vegetative ale acestei plante, începând de la frunze până la flori, conțin compuși fitochimici ce aduc multiple beneficii sănătății. Această plantă conține flavonoide, acizi fenolici, fenoli și glicozide fenolice, taniuri, triterpene și terpepenoidine, acizi și acizi organici, steroizi, uleiuri esențiale și vitamina E.
Se cunoaște faptul că acești compuși reprezintă o parte importantă din activitatea biologică, ce susține tratamentul multor boli, inclusiv metodele de prevenire a acestora și complicațiile asociate. Printre proprietățile cele mai importante se enumeră cele antibacteriene, antidepresive, antistres, anxiolitice, antivirale, antiproliferative, antihipertensive, analgezice, hipouricemiante, antiinflamatorii și chemoprotective.
Se poate utiliza ca și metodă de prevenire a artritei, diareei și retenției de apă, hiperplaziei, durerilor de stomac, insomniei, depresiei, anxietății, crampelor menstruale, osteoartritei, afecțiunilor renale, vindecării rănilor și reducerea riscului de a se infecta.
Cel mai adesea, se poate consuma sub formă de ceai, făcut din frunze, tulpina și florile, ce se usucă. Planta poate fi fiartă, iar apa obținută poate fi utilizată pentru a spăla pielea ce este afectată de arsuri, de răni sau de dermatită. Cu toate acestea, nu trebuie adăgată în alte preparate, deoarece poate conține pesticide, ca urmare a practicilor argicole.
Mierea de iarbă neagră și ceaiul aduc multiple beneficii asupra organismului uman, însă trebuie consumate moderat, conform indicațiilor, pentru un consum sigur.