Mierea naturală, indiferent de sortiment, prezintă o serie de proprietăți active foarte benefice sanatații noastre. În miere întâlnim antioxidanti, enzime, vitamine, acizi organici si nu doar atât! Nu-i de mirare că mierea este un adevărat aliat al nostru în lupta împotriva multor afecțiuni. Așa că ar fi o greșeală să nu integrăm mierea în alimentația noastră de zi cu zi.
Mai ales că există nenumărate moduri prin care putem să ne folosim de miere in bucătărie. Și cand spunem asta nu ne referim s-o folosim doar în prea bine cunoscutul mod – ca îndulcitor pentru cafea sau ceai. Mierea poate fi folosită și la gătit. De mii de ani se face asta, mai ales că, între noi fie vorba, totul are gust mai bun atunci cand adaugăm puțină miere.
Vedeți mai jos câteva rețete de mâncare cu miere, dar și rețete de deserturi.
Înainte de toate, trebuie menționat că pentru a ne bucura de toate proprietățile benefice ale mierii, recomandat este să o consumăm în forma ei naturală pe cât posibil. Atunci cand este încălzită la peste 450 C mierea își pierde din proprietățile benefice și îi creste HMF sau hidroximetil furfurol, pe numele lui întreg.
Acum că am aflat și asta, să mergem în bucătarie și să descoperim cele mai delicioase rețete culinare, care au mierea ca ingredient.
Rețete de mâncare cu miere
Există numeroase rețete culinare care să prezinte pe lista de ingrediente și mierea. Însă, ținând cont de ceea ce am spus mai sus – că mierea nu ar trebui încălzită la peste 450 C, lista rețetelor culinare sănătose se retrânge în mod considerabil.
Ce mâncăm la micul dejun
Să începem cu rețele de mâncare pe baza de miere pe care le putem savura la micul-dejun.
Servită în preparatele dimineții, mierea este un real tratament pentru stomac. Și asta nu poate decât să ne bucure, mai ales că micul dejun, se spune, este cea mai importantă masă din zi. Este masa care ne asigură energia pentru întreaga zi.
Înainte de a descoperi rețetele culinare ale dimineții pe bază de miere, să aflăm de ce este recomandat să nu sărim niciodata peste prima masă a zilei.
Beneficiile servirii micului dejun
Cum am spus, masa de dimineață nu ar trebui sărită niciodată, oricât de grăbiți am fi să ajungem la birou sau oriunde. Să vă dăm câteva motive pentru care spunem asta:
Sunt trei beneficii suficient de bune, care să ne convină sa nu mai ignorăm servirea micului dejun. Acum să aflăm și câteva rețete culinare pe bază de miere, numai bune pentru micul dejun.
Terci de ovăz cu mere, miere și polen crud
Pentru prepararea acestei rețete culinare sănătoase dedicate micului dejun ai nevoie de câteva ingrediente. Este o rețetă rapidă, ideală pentru diminețile pe fugă. Și dincolo de asta, nu este deloc costisitoare.
Dacă vrei să prepari terciul de ovăz cu mere, miere si polen crud, ai nevoie de următoarele:
600 ml de lapte sau apă, după preferință;
100 g mure- opțional, dar dau un plus de gust
1 vârf de sare
160 g fulgi de ovăz
1 măr
2-3 linguri de miere
1 linguriță de polen crud
Mod de preparare:
Cum am spus deja este vorba despre o rețetă extrem de rapidă. În prima fază, se ia mărul, căruia i se scoate cotorul și se dă pe răzătoare. Separat, se pun la fiert fulgii de ovăz cu laptele sau apa, plus sarea. După ce terciul (fulgii de ovăz fierți) se răcește, se adaugă mărul ras, mierea, polenul crud și murele și se servește. Poftă bună!
Eggnog cu miere crudă și polen crud
O a doua rețetă culinară minunată pentru micul dejun, care să conțină și miere, este eggnogul cu miere crudă și polen crud. Nu știu câți dintre voi au încercat-o până acum, însă, credeți-ne, este delicioasă. Să aflăm ce ingrediente ne sunt necesare pentru pregătirea acestei rețete pentru micul dejun:
2 ouă bătute
1 lingură de polen crud
2 linguri de miere cruda
½ linguriță de extract de vanilie
2 căni de lapte rece- orice fel de lapte- de văcuțe, de soia, de migdale sau orez
puțină nucșoară pisată
După cum vedem, ca și prima rețetă, și cea de-a doua nu presupune cine știe ce ingrediente. Asta să însemne oare că-i la fel de rapid de pregătit? Să vedem!
Mod de preparare:
Amestecăm bine de tot ouăle bătute cu mierea și polenul crud. Pasul doi presupune adăugarea laptelui și a extractului de vanilie. În final, pe deasupra, se presară nucșoara și se servește.
Pentru prepararea acestei rețete îți recomandăm să alegi mierea polifloră.
Ce mâncăm la prânz
Introdusă în rețetele culinare ale prânzului, mierea ne ajută să ne reglăm tensiunea, dar și digestia. Să vedem, ce rețete sănătoase putem prepara pentru masa de prânz, dar care să conțină și miere.
Salată cu pui și dressing de miere și muștar
Pentru că ritmul cotidian este unul haotic, întotdeauna pe repede-înainte, am ales că și pentru masa de prânz, să vă propunem tot rețete ușor de făcut. Și ce este mai ușor și rapid de preparat decât o salată?
Salată cu pui și dressing de miere și muștar, nu doar că este foarte ușor de preparat, dar este și sănătoasă, și delicioasă. Ce să mai, o reală plăcere pentru papilele gustative!
Ingredientele de mai jos sunt necesare pentru prepararea a 4 porții de salată:
1 piept de pui la grătar- 200 g
1 ceapă roșie mare
3 roșii mari
mix de salată verde
1 ardei gras
1 lingură de ulei de măsline
3 lingurițe de oțet balsamic
2 lingurițe rase de muștar de Dijon
1 linguriță de miere
sare și piper- fără a face exces!
Mod de preparare
În prima etapă, se pregătește rapid puiul- se dă cu sare și piper și se trage la grătar pe ambele părți, până se rumenește frumos. După asta, se da de-o parte și se lasă puțin la răcit, pentru a-l putea tăia fâșiute.
Separat, într-un castronel se amestecă uleiul de măsline, cu mierea, oțetul balsamic și muștarul de Dijon. Se amestecă până la omogenizare.
Acum a venit momentul asamblării salatei. Se ia un platou, pe care se așează mixul de salată verde, peste care se pun fâșiile de piept de pui, împreună cu ardeiul gras (tăiat fâșii), cu ceapă tăiată în rondele mari și cu roșiile tăiate feliuțe. Pe deasupra se mai presară puțină sare și piper și se asezonează cu dressingul de miere și muștar. Salată este gata și se servește imediat după preparare.
Rețeta unui desert delicios cu miere
Dacă tot am aflat ce putem mânca dimineață și la prânz, cu miere, haideți să vedem ce deserturi sănătoase găsim. Desigur, care să aibă în compoziție și mierea!
Budincă de banane cu miere și biscuiți
Este o rețeta de budincă absolut delicioasă, care te face să mai ceri o porție. Și așa cum deja v-am obișnuit, este o rețetă simplu și rapid de preparat. Să-i descoperim ingredientele!
Ingrediente:
2 banane- se recomandă să se taie felii înainte cu aproximativ 5 ore de preparare, să fie lăsate la congelator. Este un truc care, face budinca să fie mai consistentă.
Miere
Lapte
Biscuiți
Opțional, se pot adaugă și: alune, topping de fructe de pădure sau ciocolată, nuci
Mod de preparare
Pentru prepararea acestui desert avem nevoie de un blender. Pentru că primul pas în pregătirea budincii de banane cu miere și biscuiți presupune să mixăm bananele tăiate și congelate în blender, timp de câteva minute. Până se dezgheață puțin, mai exact. Apoi, se adaugă laptele ( 1 cană de cafea). După, se mixează compoziția de lapte și banane bine de tot, până prinde o textura cremoasă. În cazul în care considerați că este prea densă compoziția, mai puteți adaugă puțin lapte.
După prepararea cremei de banane, compoziția se pune într-un castron, peste care se presară biscuiții (anterior, dați pe răzătoare). La final se adaugă mierea și, gata- bon appetit, cum ar spune francezii! Un desert pentru prepararea căruia nu ai nevoie de mai mult de 10 minute. Cine ar fi crezut?