Miercurea Mare este cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor. Această zi amintește de momentul în care Iuda l-a vândut fariseilor pe Iisus Hristos în schimbul a 30 de arginți
În Miercurea Mare, la fel ca în toate zilele de pe cuprinsul Săptămânii Patimilor, în toate bisericile ortodoxe se celebrează slujbe speciale, numite Denii. La denia din Miercurea Mare, preoții citesc Pilda Mariei Magdalena, care i-a spălat picioarele lui Iisus cu lacrimile sale și le-a șters cu părul său.
Ce denie se citește în Miercurea Mare
Evangheliile ne dezvăluie că Iisus Hristos a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi, Lazăr, cel înviat din morţi, Marta şi Maria, dar şi în casa lui Simon Leprosul. În miercurea de dinainte de a fi răstignit Iisus Hristos, Maria Magdalena, păcătoasa înstrăinată de Dumnezeu, a venit la Mântuitor cu mare căință și smerenie.
Păcătoasa adus un vas de alabastru cu mir de mare preț, i-a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimile ei și le-a șters cu părul său. A spart vasul fără să păstreze nimic pentru ea și a vărsat mirul, ca jertfă. Mirul costa 300 de dinari, echivalentul a 300 de zile de muncă. Fapta ei l-a înfuriat pe Iuda.
„Pe când se afla Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, S-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump şi l-a turnat pe capul Lui, când şedea El la masă. Şi văzând aceasta ucenicii Lui, le-a părut rău şi au zis: «Pentru ce s-a făcut această pagubă? Căci acest mir se putea vinde pe un preţ mare şi se putea da săracilor». Iisus, însă, înţelegând aceasta, le-a zis:
«Pentru ce aduceţi supărare femeii? Că bun lucru a făcut ea pentru Mine. Căci pe săraci pururea îi aveţi cu voi, iar pe Mine nu Mă aveţi pururea. Aceasta, turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare. Şi drept vă spun: oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta în lumea toată, se va spune şi ce a făcut ea, spre pomenirea ei»”. (Matei, 26, 6-13).
În amintirea ungerii lui Iisus Hristos cu mir, în biserici se săvârșește Taina Sfântului Maslu. La sfârșitul slujbei, preotul îi unge pe credincioși cu mir.
Ce este bine să facă toți credincioșii în această zi
Miercurea Mare ne amintește și de ziua în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda, unul dintre ucenicii săi, pe 30 de arginți, fariseilor și cărturarilor care voiau să-l ucidă. Vânzarea făcută de Iuda în această zi a dus ca, mai târziu, Sfânta Tradiție să rânduiască ziua de miercuri ca fiind zi de post, la fel ca ziua de vineri, care amintește de cea în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.
În Săptămâna Mare şi cu atât mai mult în Miercurea Mare există obiceiul ca ortodocșii să ţină post aspru sau chiar post negru. Acest lucru este recomandat mai cu seamă celor care nu au reuşit să ţină tot Postul Mare. Se crede că persoanele care țin post negru în Miercurea Mare vor fi protejate de boli pentru tot restul anului.
În Miercurea Mare, gospodinele ar trebui să termine curățenia generală de dinainte de Paşte şi să înceapă deja să pregătească anumite bucate pentru masa festivă. În această zi se pregătesc ouăle care urmează să fie încondeiate sau vopsite în roşu în Joia Mare. La sate se păstrează încă obiceiul ca în Miercurea Mare să se scoată cenușa din sobe și să fie împrăștiată peste straturi din grădini. Se crede că, în această zi, cenușa are puteri magice și ajută plantele să aibă rod mai bogat.