Într-un studiu, cercetătorii leagă mancatul foarte devreme (înainte de 8:30) de un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Într-un studiu realizat de Universitatea Northwestern din Chicago, cercetătorii leagă riscul de a dezvolta rezistență la insulină (și diabetul de tip 2, în timp) de ora la care consumăm alimentele.
Diabetul de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet și apare cel mai adesea după 40 de ani. Principala sa caracteristică este hiperglicemia cronică (o concentrație prea mare de zahăr în sânge). Această reglare slabă a zahărului din sânge este legată de rezistența la insulină, un hormon utilizat pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, produs de celulele pancreatice.
Micul dejun înainte de 8:30 și mesele spațiate reduc riscul de diabet
În acest studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au mâncat înainte de 8:30 au o rezistență mai mică la insulină și au avut un nivel mai scăzut de zahăr din sânge. Din 10.575 de subiecți studiați, medicii s-au împărțit în trei grupe, în funcție de distanța dintre mese în timpul zilei. Unii au mâncat la 10 dimineața, alții la 13:00 și alții dupa 13:00. Apoi au fost împărțiți în mai multe grupuri în funcție de ora primei mese (înainte sau după ora 8:30).
Au ajuns la concluzii diferite. Pe de o parte, cu cât timpul dintre mese este mai scurt, cu atât rezistența la insulină este mai puternică. Și pentru cei care au început să mănânce înainte de 8:30, această rezistență a fost cea mai slabă. Practic, orele de masă și distanțarea joacă un rol important în funcționarea metabolică și pot influența dezvoltarea diabetului de tip 2. Cea mai bună igienă a alimentelor ar fi, prin urmare, să începi să mănânci mai devreme și să spațiezi mai mult.