Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Micul canion din România, minunea ascunsă din Apuseni

Micul canion din România, minunea ascunsă din Apuseni

18 oct. 2019, 11:37,
în Turism

Micul canion din România. În România găsim Fratele mai mic al Marelui Canion Colorado din Statele Unite. Acesta se afla la aproximativ 3 kilometri de oraşul românesc Sebeş, din judeţul Alba. Poartă denumirea de Râpă Rosie şi se întinde pe o suprafaţă de circa 25 de hectare.

Chiar dacă dimensiunile nu se compară cu cele ale faimosului canion de peste Ocean, rezervaţia continua să atragă sute de curioşi. Pereţii Râpei Roşii ating înălţimi de până la 100 de metri, întreaga formaţiune fiind o rezervaţie geologică. Turiştii sunt atraşi în primul rând de formele deosebite săpate de ape în lutul colinei.

Povestea Micului Canion

Povestea Râpei Roşii, care astăzi se înalţa deasupra Sebesului, se pierde în negura istoriei. Vorbim aici de milioane de ani. Paradoxal, aceast colţ de rai a apărut în urma unui eveniment extrem de violent. S-a format în urma unei mişcări tectonice acum circa 70-65 de milioane de ani. Diferenţa de nivel este de 200 de metri de la etajul la vale până la etajul superior”

Practic, plăcile tectonice ale Terrei s-au mişcat atât de violent, încât Râpă Rosie a ieşit din pământ. De-a lungul mileniilor, sedimentele şi alte fenomene au creat un adevărat paradis natural. Un loc care te surprinde, pentru că este mereu altfel. Şi totuşi la fel de frumos. Fiecare ploaie puternică lasa urme adânc şi modifica morfologia zonei. Tocmai de aceea este un loc unic. Este dacă vreţi atelierul de creaţie al forţelor naturii.

Micul canion din România. Locul perfect pentru o evadare în natură

Culoarea roşiatică şi formele bizare i-au adus supranumele de Marele Canion al României. Astăzi, cele 10 hectare pe care se întinde Râpă Rosie fac parte dintr-o arie protejată. Oricum, oricine ar vrea să se avânte spre aceste meleaguri, ar avea de înfruntat nu numai legile, ci şi indiferenta autorităţilor. Ceea ce diminuează numărul de turişti.

Indiferent de drumul dificil, de dificultatea traseului, Râpă Rosie a fost, rămâne şi va fi o încântare pentru ochii celor care vor să meargă în natură. Şi să se piardă în fata măreţiei naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *