Prima pagină » National » Microîntreprinderile sunt exceptate de la supra-birocrație! Ce lege a adoptat plenul Senatului

Microîntreprinderile sunt exceptate de la supra-birocrație! Ce lege a adoptat plenul Senatului

21 sept. 2020, 18:30,
Bianca Rebegea în National

Microîntreprinderile sunt exceptate de la supra-birocrație! Luni, 21 septembrie 2020, plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat, a adoptat o lege care spune că firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro nu vor mai putea fi obligate de Ministerul Finanțelor să prezinte raportări semestriale. Inițiatorii acestei legi sunt tinerii parlamentari din cadrul PSD și USR.

Propunerea legislativă pentru debirocratizarea activităţii economice a microîntreprinderilor prevede următoarele:

„Ministerul Finanţelor Publice poate stabili întocmirea şi depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a situaţiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar, de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a exerciţiului financiar precedent”

Microîntreprinderile sunt exceptate de la supra-birocrație! Ce lege a adoptat plenul Senatului

În momentul de față, Ministerul Finanțelor este apt să emită un ordin prin care poate să oblige firmele să depună situații financiare, dar și alte raportări contabile semestrial, nu doar anual.

„Această obligaţie reprezintă o muncă suplimentară pentru operatorii economici. În perioada verii, atât operatorii economici cât şi profesioniştii contabili sunt copleşiţi de obligaţiile de raportare ce le revin în această perioadă. De asemenea, depunerea bilanţului semestrial nu prezintă o utilitate practică pentru majoritatea operatorilor economici”, spun inițiatorii legii.

De asemenea, această reglementare se va aplica doar operatorilor economici, care depășesc o cifră de afaceri considerabilă. Așadar, microîntreprinderile sunt exceptate de la supra-birocrația din prezent.

„Având în vedere această supra-birocratie care nu este cerută la nivelul legii, dar implementata în practică prin reglementări secundare, chiar şi fără o utilitate reală, care îngreunează activitatea operatorilor economici, se propune limitarea aplicabilităţii acestor raportări semestriale doar la operatorii economici care depăşesc o cifră de afaceri importanta. Astfel, se propune practic exceptarea microintreprinderilor de la aceasta supra-birocratie”, se mai arată în expunerea de motive.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru IMM-uri în valoare de 935 de milioane de euro introdus de România

Comisia Europeană a anunţat, în urmă cu o lună, că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 935 milioane de euro (4,521 miliarde de lei) introdus de România pentru a susţine companiile afectate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

Ajutorul pentru IMM-uri va fi sub forma unor granturi directe pentru capital de lucru şi investiţii productive şi va fi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

Măsura este accesibilă IMM-urilor active în anumite sectoare şi unor mari companii care au legături cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul măsurii este să furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite să îşi continue activităţile, să demareze investiţii şi să menţină locurile de muncă.

Fondurile europene nerambursabile sunt aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în cuantum de 1 miliard de euro, a întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții.

„Prin măsurile adoptate, un miliard de euro intră direct în economie, prin IMM-urile care vor primi o injecție directă de capital de lucru și fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacități de producție. Banii trebuie să ajungă la firme până la sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
De ce fug turiștii de pe litoral. Prețuri uluitoare
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025