Prima pagină » Economic Local » Micile ferme de familie din județul Iași, finanțate cu zeci de mii de euro! Agricultorii deschid afaceri cu bovine și înființează sere cu legume cu bani europeni
Micile ferme de familie din județul Iași, finanțate cu zeci de mii de euro! Agricultorii deschid afaceri cu bovine și înființează sere cu legume cu bani europeni

Micile ferme de familie din județul Iași, finanțate cu zeci de mii de euro! Agricultorii deschid afaceri cu bovine și înființează sere cu legume cu bani europeni

26 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Micile ferme de familie din Iași vor fi dezvoltate cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 75.000 de euro, acordate de AFIR. Lista cu proiectele depuse și aprobate la finanțare în cadrul Submăsurii 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – cuprinde 5 beneficiari, iar fiecare va primi 15.000 de euro

Noi fonduri europene, în valoare de 75.000 de euro, vor fi acordate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) ieșenilor care vor dezvolta micile afaceri de familie, din mediul rural. Cei 5 beneficiari din Iași care au depus proiecte – și acestea au îndeplinit condițiile pentru a primi finanțarea europeană – sunt din comunele Costuleni, Andrieșeni, Grajduri și Probota.

Fermierii vor deschide afaceri cu bovine sau vor investi în sere cu legume. De exemplu, Ion Postolache va moderniza ferma sa cu bovine cu ajutorul celor 15.000 de euro de la Uniunea Europeană, obținuți în Submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Această submăsură este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toata țara, punctajul fiind unul ușor de atins. De remarcat este faptul că, în anul 2019, au fost depuse 20 de proiecte în cadrul acestei submăsuri. Fondurile disponibile în cea de-a doua sesiune, deschisă de AFIR, au fost epuizate înainte de termen, iar mai mult de jumătate dintre proiectele depuse au fost eligibile la finanțare.

Agricultorii din Iași pot dezvolta micile ferme de familie dacă depun cereri în Submăsura 6.3

Pentru a încuraja dezvoltarea micilor afaceri de familie, AFIR va deschide încă o sesiune de depunere a proiectelor în cadrul Submăsurii 6.3, începând cu luna august 2021. Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, iar sprijinul va fi de 15.000 de euro / fermă, ca și în anii trecuți.
Fermele eligibile trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a obține finanțarea. Astfel, aceștia trebuie să cumuleze un anumit număr de puncte, iar, potrivit ghidului AFIR, principiul apartenenței la o formă asociativă cu rol economic (cooperativ, grup sau organizație de producători) întrunește maximum de 20 de puncte, punctaj care face diferența în momentul în care se efectuează departajarea proiectelor.

O nouă sesiune de finanțare va fi deschisă pentru fermierii care vor să-și asigure culturile și animalele

Primii bani de la UE pe care-i pot accesa fermierii începând cu finalul acestei luni sunt cei acordați în Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plante și animale. Sesiunea de depunere a proiectelor va începe pe data de 28 iulie 2021, de la ora 9:00, și se va încheia pe 31 octombrie 2021, la ora 16:00. Alocarea financiară aferentă acestei submăsuri este de 31,2 milioane de euro, iar sprijinul public nerambursabil este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de fermier.

Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de Submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile sunt seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu – de toamnă, de iarnă sau târziu – de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul ori tornada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *