Micile afaceri din Iași au fost finanțate cu 5 milioane de lei, bani acordați de Agenția pentru IMM-uri pentru cererile depuse în Măsura 1. Jumătate dintre ieșenii înscriși în program au primit ajutoarele financiare
Agenția pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului a plătit ieșenilor eligibili în Măsura 1, etapa a doua de depunere, ajutoare financiare de peste 5 milioane de lei. Un număr de 1.177 de dosare au fost înscrise din Iași în programul care își propune să ajute micile afaceri afectate de pandemia COVID-19, dar numai jumătate dintre ieșenii care au cerut banii au și primit ajutoarele financiare. În a doua etapă de depunere din Măsura 1 s-au înscris în sistemul informatic, în perioada 25 octombrie-23 noiembrie 2021, 33.555 de aplicanți (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.).
În această etapă de înscrieri a fost extinsă lista categoriilor de beneficiari eligibili, introducându-se întreprinderile individuale și familiale, o serie de liber-profesioniști, medici de familie. De asemenea, Agenția pentru IMM-uri a plătit în total, pentru 1.506 de beneficiari din Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui ajutoare financiare în valoare de 14.576.674 de lei.
Micile afaceri din Iași au fost finanțate cu 5 milioane de lei
Mulți antreprenori din Iași care au vrut să aplice la Măsura 1, pe SRL, s-au trezit că nu sunt eligibili la finanțare pentru că nu îndeplineau una din condițiile privind accesarea banilor. Cifra de afaceri trebuia să fie mai mică de 5.000 de euro, în anul 2019.
După primirea microgranturilor, la implementare, beneficiarii din Iași trebuie să nu uite de raportul de progres, pentru a nu li se retrage finanțarea, așa cum s-a întâmplat cu o parte din cei înscriși anul trecut care nu au depus raportul de progres și trebuie să dea banii înapoi. Ieșenii au primit microgranturi și în Măsura 1, prima etapă de depunere a dosarelor, derulată în anul 2020. Agenția pentru IMM-uri a plătit 2.000 de euro pentru fiecare dosar depus și peste 20 de milioane de euro, în total, pentru toți beneficiarii din Iași.
Noi programe de finanțare vor fi lansate în această perioadă
O altă schemă de finanțare deschisă pentru antreprenorii afectați de pandemia COVID-19 a fost HoReCa. În județul Iași, au fost eligibile la finanțare 198 de cereri, în această schemă. Toate contractele au fost semnate și sumele solicitate au fost plătite către beneficiarii din Iași și regiunea Moldovei până la finalul anului 2021, fiind vorba de 31,7 milioane de lei pentru antreprenorii din Iași și aproximativ 70 de milioane, în total, pentru cei din regiunea Nord-Est (Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Bacău). Patronii din domeniul HoReCa încearcă să recupereze din pierderile financiare din ultimii doi ani și fac angajări în această perioadă, însă nimeni nu este interesat să găsească un post în acest domeniu.
Patronii spun că vor aduce angajați străini pentru a acoperi necesarul de forță de muncă. Micile afaceri de familie vor fi finanțate cu noi fonduri ce vor putea fi obținute în mai multe programe de finanțare ce vor fi lansate în această perioadă.