Prima pagină » Economic Local » Micile afaceri din Iași care rezistă, indiferent de vremuri! Poveștile de succes ale antreprenorilor care vând haine și rechizite la tonetele din Tătărași. Elena Ifrim: „Lucram în sistemul de sănătate”

Micile afaceri din Iași care rezistă, indiferent de vremuri! Poveștile de succes ale antreprenorilor care vând haine și rechizite la tonetele din Tătărași. Elena Ifrim: „Lucram în sistemul de sănătate”

02 nov. 2021, 02:00,
Tano FATTAH în Economic Local

Micii antreprenori din Iași, care au tonete de mai mulți ani în cartierul Tătărași, dezvăluie secretele comerțului. Fie că vând haine sau rechizite școlare, legume sau produse electronice, „tonetarii” nu renunță la afacerile lor, chiar dacă au trecut și prin perioade grele. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu antreprenorii care de mai bine de 15 ani fac comerț în Iași

Micii antreprenori din Iași care de mai bine de 15 ani fac comerț, având afaceri de succes, sunt cei care dețin tonete în cartierul Tătărași. Familiile care au micile afaceri se ocupă de comercializarea hainelor, rechizitelor, legumelor sau fructelor. Tătărași este una dintre ultimele zone din Iași în care mai există tonete. Cu toate greutățile, există totuși încă antreprenori care se încăpățânează să continue comerțul stradal.

Cei care trec prin zonă achiziționează produse de necesitate pentru casă. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu câțiva din cei 20 de comercianți care zi de zi deschid tonetele și își așteaptă clienții. Unul dintre aceștia este Elena Ifrim, patroana unei întreprinderi individuale care vinde rechizite școlare. A renunțat, în urmă cu 8 ani, la locul de muncă din domeniul sanitar și s-a apucat de afaceri. Antreprenoarea povestește că a făcut această schimbare pentru că a fost nevoită.

„Am început în anul 2013, din nevoie, lucram în sistemul de sănătate. Aveam copilul mic și pentru că nu avea cine să se ocupe de el, să îl ducă la grădiniță, să îl aducă, să se ocupe de el, am renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de ea. Soțul meu e plecat în străinătate, la muncă, și pentru că nu puteam să stau degeaba, m-am gândit să mă apuc de comerț. Așa că am investit aproape 4.000 de euro și am cumpărat această tonetă. Am ales să fac comerț pentru că am programul flexibil și îmi permite să aloc timp nevoilor familiei”, susține Elena Ifrim, antreprenoare.

Antreprenoarea susține că o ajută foarte mult faptul că are furnizori de încredere, care îi aduc produse de calitate. Clienții sunt din cartierul Tătărași și cumpără produse în valoare de la 4 lei până la 50 de lei. Chiar dacă nu a avut mereu clienți. nu renunță la mica afacere.

„În orice domeniu există cheltuieli, taxe, impozite. Plătesc taxe de 440 de lei, pe trimestru, la Primărie, și o taxă anuală de 140 de lei. Taxele la salubritate sunt de 100 de lei, pe lună. Profiturile sunt suficiente doar cât să asigure un trai zilnic decent, acoperind cât de cât cheltuielile de zi cu zi”, mai spune Elena Ifrim, antreprenoare din Iași.

Marian Roman, mic antreprenor care deține o tonetă: „O zi foarte bună, ca vânzări, ar fi de 600-700 de lei și ar aduce un profit de 150 de lei”

Un alt mic antreprenor care are o tonetă în cartierul Tătărași și vinde haine pentru copii este Marius Roman, în vârstă de 47 de ani. Face comerț de câțiva ani. Dacă până la începutul acestui an vindea fructe și legume, s-a gândit că ar fi mai profitabil să comercializeze haine pentru copii. Îmbrăcămintea este adusă din Turcia, iar prețurile pot fi uneori negociate cu clienții.

„Orice client care vine la mine întreabă de preț. De asta uneori negociem, pentru a păstra clienții. Nu pot să iau omului cât scrie. Mai vine un om necăjit, mai negociez la preț. Adaosurile sunt mici, de aceea mă axez pe rulaj. O zi foarte bună, ca vânzări, ar fi de 600-700 de lei și ar aduce un profit de 150 de lei”, spune Marius Roman, antreprenor din Iași.

Clienții și vânzătorii se cunosc, iar unii dintre proprietarii tonetelor sunt chiar locuitori ai zonei. Comerciantul spune că la toneta pe care o are pot fi produse de calitate ca și în centrele comerciale.

„Am prețuri bune pentru că nu am chirii mari, taxe mari, ca cei din mall. E mai relaxant să vinzi îmbrăcăminte decât fructe și legume. Era umblătură multă pentru că toți clienții voiau produse proaspete și ieftine. Vânzările au mai scăzut după ce s-au introdus certificatele verzi”, mai spune Marius Roman.

Prețurile produselor sale sunt cuprinse între 20 și 65 de lei. Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea tânărului student din Iași care a pus pe picioare o afacere de succes cu sarmale.

Cei mai mulți antreprenori care dețin tonete în cartierul Tătărași cumpără marfa din București

Micul antreprenor spune că a fost nevoit să țină pasul cu schimbările apărute pe piață din cauza pandemiei COVID-19 și astfel comandă marfa online. Uneori o găsesc la prețuri avantajoase și de aceea pot să vândă hainele la prețuri mai mici sau să obțină un profit mai mare.

„Comandăm de la angrosiștii din București. Ca să mergi fizic la București trebuie să aduci marfă pentru 3-4 luni, pentru un sezon. Cei mai mari angrosiști sunt turcii și chinezii. Doar eu vând la tonetă. Deschid dimineața și plec seara. Mă mai ajută uneori un prieten, dar de obicei deschid eu, închid eu”, mai spune Marius Roman.

O altă afacere de succes prezentată de reporterii „BZI” este a lui Ionel Scânteie . Una dintre cele mai vechi prăvălii din Iași, care comercializează produse artizanale, funcționează de peste 30 de ani. Poziționată strategic, pe strada Străpungere Silvestru, la parterul unui bloc de lângă fosta Billa, atrage zilnic curiozitatea trecătorilor. Afacerea este condusă acum de Ionel Scînteie, în vârstă de 37 de ani, care are grijă de moștenirea lăsată de tatăl său, Ioan. După moartea tatălui, în urmă cu un an, a preluat afacerea familiei. Acum, Ionel vinde produse artizanale, articole gospodărești, produse feroase și metalice fabricate de producători locali sau achiziționate de la mici angrosiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024