Prima pagină » Economic Local » Micile afaceri de familie din Iași, dezvoltate cu bani europeni. AFIR virează în conturi 276.000 de euro
Micile afaceri de familie din Iași, dezvoltate cu bani europeni. AFIR virează în conturi 276.000 de euro

Micile afaceri de familie din Iași, dezvoltate cu bani europeni. AFIR virează în conturi 276.000 de euro

13 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Micile afaceri de familie din Iași vor fi dezvoltate cu banii europeni primiți de la AFIR în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Beneficiarii din Iași primesc 276.000 de euro, fonduri nerambursabile

Un nou raport de selecție a cererilor depuse în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici a fost publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Un număr de 23 de dosare din cele 25 depuse din Iași au fost selectate pentru a primi finanțarea nerambursabilă de 15.000 de euro pentru fiecare proiect. Astfel, 23 de afaceri de familie din Iași, din domeniul agricol, vor fi finanțate cu 276.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută. Această submăsură este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toată țara, datorită punctajului ușor de atins. Astfel, Ionuț Bogdan Pintilie, din comuna Cristești, va primi 15.000 de euro, iar Dumitru Horobeț va încasa 15.000 de euro pentru modernizarea fermei apicole din comuna Dagâța, Iași. Tot 15.000 de euro, fonduri nerambursabile, primește și Gavril Stoica, din satul Perieni, comuna Probota.

Micile afaceri de familie din Iași, dezvoltate cu fonduri europene

Una dintre comunele din Iași cu cele mai multe proiecte depuse de fermieri în submăsura 6.3 este Andrieșeni. Toate proiectele depuse de agricultorii din această comună pentru dezvoltarea fermelor mici au fost selectate la finanțare. Astfel, agricultorii primesc aproape jumătate din fondurile europene accesate de fermierii din tot județul, fiind vorba de 135.000 de euro. Dan Urmă, Elena Bălan sau Constantin Manolache, din comuna Andrieșeni, sunt o parte dintre agricultorii care au accesat fondurile europene de la AFIR. De asemenea, Mădălin Petrică, din comuna Cozmești, va primi 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermei zootehnice, iar Constantin Condurache, din Movileni, a atras fonduri europene în valoare de 15.000 de euro pentru a dezvolta ferma apicolă. Vasile Mocanu, din comuna Popricani, Ionel Tabără, din Ciortești, și Iosif Bălteanu, din Mircești, vor primi fiecare, într-o singură tranșă de plată, 15.000 de euro. Fermierii trebuie să semneze cu AFIR contractele de finanțare în termen de 90 de zile, dacă vor să obțină banii europeni. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unei tinere fermier din Iași care a accesat fonduri europene.

Se dau bani europeni pentru asigurarea culturilor

Fermierii din Iași pot depune cereri de finanțare pentru asigurarea culturilor și plantelor, în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor. Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august–16 decembrie 2022, iar cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă, aferente anului 2021, culturile de primăvară, aferente anului 2022, și sectorului zootehnic pentru polițele încheiate în anul 2022. Alocarea financiară disponibilă pentru cea de-a patra sesiune a submăsurii 17.1 este de 15.260.041 de euro.

Depunerea cererilor de finanțare se realizează continuu, până la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentării acesteia cu disponibilul rezultat, în urma finalizării celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocărilor, dacă există interes din partea solicitanților. Ieșenii cu micile afaceri de familie pot accesa banii europeni acordați în această submăsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`