Micii fermieri din Iași primesc de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenția de 16 euro, la hectar, diferența de plată a subvenției pentru cei care exploatează cel mult 50 de hectare. Banii sunt acordați în măsura PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) – cuantumul pentru 2024 este 52,3478 euro/ha
Noi plăți sunt făcute, până la 15 decembrie 2024, către micii fermieri din Iași. APIA plătește diferența de 30% din suma totală stabilită pentru anul 2024, pentru cei care exploatează maximum 50 de hectare. Banii sunt acordați în măsura PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS). APIA a plătit 70% la avans din cuantumul acestei subvenții, iar pentru plățile finale are de achitat către fermieri restul de 30%, din suma de 52,3478 euro/ha. Pentru că subvențiile se achită în lei, fermierii încasează 80 de lei, la hectar. Cursul valutar APIA pentru plăți directe este de 4,9753 lei pentru un euro. Fermierii care nu au primit avansul din subvenții primesc sumele integrale.
Micii fermieri din Iași primesc de la APIA subvenția de 16 euro, la hectar
Sprijinul redistributiv pentru venit sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil se acordă fermierilor din Iași care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit, în scopul sustenabilității, și se acordă pentru exploatațiile agricole cuprinse între 1-50 ha. Pentru a evita apariția condițiilor artificiale – respectiv fermierii își divizează fermele pentru a obține această subvenție –, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității va fi acordat fermierilor care nu și-au fragmentat exploatațiile după 2020. Fermierii din Iași mai primesc și alte subvenții, în această perioadă. Fermele mici vor intra pe lista de plată a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu subvenția de 98,80 de euro/hectar. Micii fermieri cu exploatații vegetale până în 10 hectare sunt beneficiarii schemei PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale).
Fermierii din sectorul zootehnic încasează subvențiile APIA
Crescătorii din Iași primesc banii de la APIA, pentru anul de cerere 2024. Avansul din subvenții a fost virat în conturile fermierilor, iar în această perioadă se efectuează plata finală. Crescătorii primesc 30% din cuantumul stabilit pentru fiecare schemă în parte sau toată suma, dacă nu au primit avansul din subvenții. Astfel, cei care dețin ferme cu ovine sau caprine primesc 12,5400 euro/cap de animal. Avansul din această subvenție a fost de 70% din această sumă, iar cei care nu l-au primit până la 1 decembrie 2024 vor încasa toată suma, adică 12,5400 euro/cap. Pentru cei care, însă, au primit avansul din subvenții, vor primi diferența de 30% din suma de mai sus. În cazul în care rămân bani din bugetul alocat, sunt mai puține animale eligibile la plată, cuantumul ar putea crește, iar crescătorii de oi și/sau capre primesc mai mulți bani de la APIA. Până în prezent au fost achitate subvenții, în valoare de 8 milioane de euro, către fermierii din Iași. Plățile finale APIA au termen final 30 iunie 2025, pentru anul de cerere 2024. Micii fermieri din Iași primesc de la APIA subvenția de 16 euro, la hectar.