Prima pagină » International » Michelle Obama ar fi singura în măsură să îl învingă detașat pe Trump, dacă Biden se retrage
Michelle Obama ar fi singura în măsură să îl învingă detașat pe Trump, dacă Biden se retrage

Michelle Obama ar fi singura în măsură să îl învingă detașat pe Trump, dacă Biden se retrage

03 iul. 2024, 23:20,
BZI.ro, în International

Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi singura capabilă să obțină mai multe voturi decât Donald Trump, în cazul în care Joe Biden s-ar retrage din cursa pentru Casa Albă, conform unui sondaj Ipsos.

Sănătatea lui Joe Biden a generat și mai multe îngrijorări după dezbaterea televizată din 27 iunie de la CNN cu Donald Trump, iar unii democrați pun sub semnul întrebării menținerea candidaturii președintelui democrat în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Potrivit unui sondaj Ipsos, publicat marți și realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, doar Michelle Obama ar obține un rezultat mai bun decât Joe Biden în fața lui Donald Trump, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum.

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ar obține 50% dintre voturi

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ar obține 50% dintre voturi în fața miliardarului Donald Trump, care ar fi pe locul doi cu 39%.

Aproximativ 3% dintre respondenți ar alege alt candidat, iar 4% s-ar abține, conform acestui sondaj.

Michelle Obama ar obține astfel un scor mai bun decât Joe Biden, care este creditat cu 40% dintre voturi, la egalitate cu Donald Trump.

Cu doar patru luni înainte de alegeri, acest sondaj evidențiază dificultățile cu care se confruntă Partidul Democrat.

Nicio altă persoană testată nu ar obține un scor mai bun decât președintele democrat – guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, ar obține 39%, în timp ce Donald Trump ar obține 42%; guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer, ar obține 39% (Donald Trump 41%); guvernatorul din Kentucky, Andy Beshear, ar obține 36% (Donald Trump 40%); iar guvernatorul Illinoisului, J.B. Pritzker, ar obține 34%, fiind înfrânt de Donald Trump cu 40%.

Aceste rezultate trebuie interpretate cu prudență, deoarece niciun alt democrat nu și-a anunțat candidatura.

De asemenea, din cauza sistemului de alegeri indirecte prin mari electori, a fi prezentat câștigător la nivel național nu înseamnă neapărat că vei deveni președinte.

În 2016, Donald Trump a obținut un procent mai mic de voturi (46%) decât Hillary Clinton (48%), dar a fost ales de un număr mai mare de mari electori – 304 față de 227.

Teoretic, conform statutului Partidului Democrat, este posibil să fie ales un alt candidat – atât înainte, cât și după Convenția Democrată din 19 august, când va fi desemnat pretendentul la Casa Albă, însă este puțin probabilă o schimbare a candidatului după Convenție.

În practică, este foarte probabil să nu se întâmple nimic.

Joe Biden a obținut 90% dintre cei aproximativ 4.000 de delegați

Joe Biden a obținut 90% dintre cei aproximativ 4.000 de delegați în alegerile primare democrate, aceștia fiind aleși pe baza numelui său și urmând să voteze pentru el la Convenție.

Casa Albă respinge de luni de zile, uneori cu iritare, orice întrebări legate de capacitățile fizice și mentale ale președintelui democrat, a cărui agilitate fizică și verbală a scăzut.
Nume importante din partid și-au exprimat public susținerea pentru Joe Biden, însă după dezbaterea de joi, nervozitatea a crescut în rândul simpatizanților și donatorilor săi. Unii au criticat cercul apropiat al președintelui pentru lipsa de transparență cu privire la capacitățile acestuia.

Alții îi solicită lui Joe Biden să răspundă concret îngrijorărilor prin organizarea mai multor conferințe de presă și discuții „fără plasă de siguranță” cu jurnaliști și susținători.

Luni, după un scurt discurs la Casa Albă despre o hotărâre a Curții Supreme care i-a extins imunitatea lui Donald Trump, o jurnalistă l-a întrebat pe președintele american dacă intenționează să se retragă din cursă. Joe Biden s-a întors și a părăsit sala fără să răspundă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *