Micul dejun este o masă foarte importantă a zilei pentru toate vârstele. Atunci când vine vorba despre cei mici, este foarte important de știut ce mic dejun pentru copii trebuie să le dai tu, în calitate de părinte.
Tocmai de aceea, o mare greșeală pe care mulți părinți o fac dimineața este aceea de a nu le da micul dejun din grabă de a ajunge la grădiniță sau la școală sau din cauză că micuții sunt somnoroși și refuză să mănânce.
Foarte important pentru părinți este să știe că micul dejun este foarte important pentru năzdrăvanii lor deoarece aceștia vor fi mai liniștiți și se vor concentra mai bine la școală dacă mănâncă o primă masă sănătoasă.â
Mic dejun copii: Cât de importantă este prima masă a zilei
Pediatrii și nutriționiștii recomandă ca micul dejun al copiilor să fie unul sănătos și să le furnizeze aportul de nutrienți necesari pentru perioada cât sunt la grădiniță sau la școală.
Mulți nutriționiști recomandă ca micuții să primească la micul dejun și fructe deoarece acestea sunt o soluție bună și sănătoasă. Alții susțin că la prima masă a zilei, părinții ar trebui să le dea celor mici și o cană de ceai, fie că este vorba de fructe de pădure, mușețel sau orice alt tip de fruct e pe placul copiilor. Nu se recomandă ceaiul verde, alb sau negru deoarece acestea conțin cofeină.
Foarte important este ca fiecare masă a copiilor să conțină legume, mai ales micul dejun. Pentru a le face mai atractive, puteți tăia legume în niște forme hazlii, care să le stârnească micuților seriozitatea. Astfel, o felie de pâine cu telemea poate fi oferită cu niște feliuțe de castravete.
O mare problemă cu care se confruntă părinții este frica de „culoarea verde a mâncărurilor“. Pentru asta foarte important este puterea exemplului. Dacă năzdrăvanul tău va vedea că tu mănânci verdețuri, cu siguranță îți va urma exemplul.
Smoothie-uri cu fructe și terci de ovăz
Mulți medici nutriționiști recomandă părinților să le dea celor mici smoothie-uri gustoase făcute din fructe de pădure. În cazul în care nu mai găsiți astfel de fructe proaspete, puteți apela cu încredere la cele congelate, pe care le băgați la blender.
La fel de bine, puteți folosi căpșuni, mere sau banane. Pe lângă aceste fructe, în smooothie puteți adăuga migdale, nuci sau caju, dar și iaurt simplu sau lapte vegetal. Nu greșiți dacă adăugați în smoothie și o frunză de salată sau câteva frunze de baby spanac. În cazul în care fructul folsoit are semințe, strecurați smoothie-ul printr-o sită înainte să-l dați celui mic.
Terciul de cereale cu fructe este o altă variantă pentru care puteți opta atunci când stabiliți ce mic dejun îi veți da celui mic.
Pentru a prepara un astfel de terci puteți folosi 2-3 linguri de fulgi simpli de ovăz, 2 linguri lapte normal sau vegetal, câteva stafide și jumătate de linguriță de miere.
O altă variantă ușoară la care puteți apela pentru micul dejun al celui mic este să pregătiți niște biscuiți de casă, în care să puneți fructe.