Crampele și durerile în abdomen pot face viața insuportabilă, din acest motiv este bine să mănânci un mic dejun pentru colon iritabil. Atunci când te întrebi cum să scapi de disconfort? Trebuie să știi că răspunsul este dieta corectă destinată sindromului colonului iritabil.
Dieta terapeutică începe cu câteva reguli cheie. Întâi de toate trebuie să mănânci la micul dejun mai multe fibre. De asemenea, este recomandat să eviți glutenul și să urmezi o dietă specială numită dieta cu conținut scăzut de FODMAP. Termenul se referă la carbohidrații care sunt slabi sau nu sunt absorbiți în intestinul subțire, ceea ce crește formarea de gaze. Alimentele nedigerabile trebuie să fie complet abandonate pentru a îmbunătăți starea intestinelor și a tractului gastrointestinal în ansamblu.
Mic dejun colon iritabil. Ce alimente trebuie abandonate complet
Alimentele nedigerabile trebuie abandonate complet pentru a îmbunătăți starea intestinelor și a tractului gastrointestinal în ansamblu. Micul dejun pentru sindromul colonului iritabil exclude unele fructe, precum merele, caisele, murele, mango, nectarinele, perele, pepenii verzi, prunele, precum și sucul acestor fructe. Aceste fructe trebuie evitate pentru a scădea trigliceridele.
Conservele de fructe în suc natural de fructe și legumele precum anghinarea, sparanghelul, fasolea, varza, conopida, usturoiul, ceapa și mazărea trebuie evitate la micul dejun. Produsele lactate, precum lapte, brânzeturile moi, iaurtul, crema și înghețata nu trebuie consumate.
De asemenea, nu sunt indicate spre consum produsele din grâu și secară și alimentele care conțin sirop de porumb sau fructoză bogată. Trebuie să știi că nu este recomandat spre consum bomboanele și guma de mestecat.
Pentru a te simți mai bine, elimină din alimentație alimentele bogate în carbohidrați și zahăr. Sindromul intestinului iritabil este asociat în primul rând cu intoleranța la anumiți carbohidrați din alimente. Astfel, la micul dejun poți consuma fulgi de ovăz cu scorțișoară fără zahăr sau îndulcitori artificiali.
Ce să mănânci la prânz și cină pentru a scăpa de disconfort
Pentru a scăpa de disconfort este bine să mănânci la prânz, pește sau pui la cuptor și cartofi dulci copți fără ulei. Iar la cină este bine să mănânci salată de spanac cu proteine slabe, precum pui la grătar, fără ulei.
Între mese poți consuma și o gustare. Spre exemplu, îți poți pregăti un shake proteic sau un baton proteic fără lapte. Când alegi un baton, asigură-te că citești eticheta și eviți alimentele bogate în fructoză, sirop de porumb sau îndulcitori artificiali. Dintre băuturi, este recomandat să bei apă fără gaz sau ceai verde fără zahăr.
Crește treptat aportul de fibre cu 2-3 grame pe zi până când mănânci 25 de grame pe zi. Sursele bune includ pâinea din cereale integrale, cerealele, fasolea, fructele și legumele, cu excepția celor care ar trebui evitate. Consumă cantități moderate de alimente bogate în sorbitol, cum ar fi prunele uscate. Aceste alimente te vor ajuta să ameliorezi disconfortul la nivelul pancreasului.
Este indicat ca atât la micul dejun cât și pe parcursul întregii zile să bei multă apă pură. Evită să consumi alimente care se află la temperaturi opuse, cum ar fi apa rece și supa fierbinte în același timp. Aceste recomandări te vor ajuta să ameliorezi colesterolul mărit.
În timpul unui mic dejun pentru colon iritabil trebuie să stai departe de broccoli, ceapă și varză. Aceste legume provoacă gaze, ceea ce te va face să te simți și mai rău. Este indicat să mănânci mese mici. De asemenea, bea apă cu o oră înainte sau după micul dejun, nu în timpul acestuia.