Prima pagină » Razboi în Ucraina » Metroul din Kiev: adăpost subteran împotriva atacurilor aeriene

Metroul din Kiev: adăpost subteran împotriva atacurilor aeriene

25 feb. 2022, 12:02,
Maria Moldovanu în Razboi în Ucraina

Locuitorii au coborât în metroul din Kiev, luând cu ei haine, pături, medicamente, alimente și animalele de companie pentru a se adăposti. Străzile au rămas pustii, iar majoritatea magazinelor au fost închise. Adăposturile antiaeriene din oraș sunt într-o stare de nedescris, și nu pot face față unei astfel de situații.  Metroul funcționează în regim de transit.

În urma anunțului făcut joi dimineața de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-au început raiduri aeriene care au atacat Ucraina din mai multe părți. Puncte strategice și orașe importante ale țării au fost afectate. În țară a fost delcarată stare de război. Panica și haosul au pus stăpânire pe cetățenii ucraineni, care își trăiau viața liniștiți. Totul a fost o mare provocare, iar fiecare a încercat să reziste în felul său. Unii au ales să plece, înainte de ivirea zorilor, în țările vecine, pentru a le oferi o mică speranță copiilor săi, alții, au rămas în țară.

metroul din kiev1

Stațiile de metrou din Kiev sunt considerate unele dintre cele mai adânci din lume

Metroul din Kiev: noua casă a refugiaților

Cei care au rămas în Ucraina, au fost nevoiți să se refugieze în locurile care le conferă cât de cât siguranță împotriva atacurilor aeriene. Locuitorii au coborât în subteranele orașului, luând cu ei haine, pături, medicamente, alimente și animalele de companie. Străzile de obicei aglomerate ale Kievului au rămas pustii. Multe magazine au fost închise. Oamenii au luat cu asalt bancomatele, iar mașinile de la benzinării parcă s-au evaportat.
Ecaterina, în vârstă de 42 de ani stătea pe o saltea subțire aruncată parcă fără vlagă pe podeaua rece, alături de mama sa, Victoria, în vârstă de 64 de ani și un chihuahua de 12 ani, pe nume Lucas.

„Nu știm cât timp vom sta aici. Poate peste noapte. Sau mai mult? Cine știe? Ne-am trezit cu explozii la cinci dimineața. De atunci nu am mai dormit cum trebuie”, spune femeia.

Nu la mare depărtare de cele două femei, pe o bancă, era așezată o tânără mama alături de fiica sa. Numele lor este Emilia și Ira. Emilia este programatoare IT și are 36 de ani, își crește singură fiica de 8 ani și este terifiată de cele întâmplate:

„Nimeni nu s-a gândit că în lumea de astăzi va trebui să dormim în subteran și să ne ascundem. Am văzut astfel de lucruri în fotografiile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarant femeia

metroul din kiev2

Cei care au rămas în Ucraina, au fost nevoiți să se refugieze în locurile care le conferă cât de cât siguranță împotriva atacurilor aeriene

Adăposturile antiaeriene în stare teribilă, stațiile de metrou un loc relativ sigur

S-a constatat că adăposturile antiaeriene din oraș sunt într-o stare de nedescris, și nu pot face față unei astfel de situații, fiind un loc nesigur și periculos pentru oamenii care caută adăpost, astfel aceștia s-au îndreptat către metrou, care este loc relativ sigur.

Stațiile de metrou din Kiev sunt considerate unele dintre cele mai adânci din lume.

Aglomerația nedescrisă de acolo, nu a împiedicat circulația vehicolului subteran, acestea funcționează în regim de tranzit și  servește ca loc de de refugiu.

„Dragi pasageri! Metroul funcționează în regim de tranzit. Din motive organizatorice, linia roșie circulă până la stația Shulyavskaya. Vă reamintim că accesul în stație este gratuit”, anunță o voce mecanică pusă la difuzor.

Forțele rusești au atacat Ucraina de pe mai multe fronturi, lansând o ofensivă care a justificat cele mai proaste previziuni ale analiștilor occidentali din domeniul informațiilor cu privire la planurile președintelui Vladimir Putin. Exploziile care au răsunat la Kiev în cursul dimineții s-au dovedit a fi primul val de atacuri asupra infrastructurii militare din regiunea Kievului.

Metroul din Kiev reprezintă la momentul actual unul dintre puținile adăposturi ale civililor împotriva atacurilor aeriene, însă din păcate nimeni nu știe cât de mult va dura asta, și dacă oamenii se vor întoarce acasă în timpul apropiat.

metroul din kiev3

Metroul din Kiev reprezintă la momentul actual unul dintre puținile adăposturi ale civililor împotriva atacurilor aeriene

metroul din kiev4

Stațiile din metrou adăpostesc familii întregi, iar pereții acesteia oferă o mică siguranță împotriva atacurilor

metroul din kiev5

Forțele rusești au atacat Ucraina de pe mai multe fronturi, lansând o ofensivă care a justificat cele mai proaste previziuni ale analiștilor

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024