Prima pagină » Informații utile » Metode de a face copilul să vorbească. Iată câteva sfaturi utile pe care le poți aplica

Metode de a face copilul să vorbească. Iată câteva sfaturi utile pe care le poți aplica

26 ian. 2025, 15:33, 1 ,
Redacția BZI în Informații utile

Învățarea limbajului este un proces care începe de la naștere, când bebelușul tău experimentează sunete și aude vocile din jurul lui, de aceea e bine să cunoști diverse metode de a face copilul să vorbească. Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor au un vocabular mare și pot pune cuvinte împreună pentru a-și exprima nevoile și ideile.

În călătoria fascinantă de părinte, unul dintre momentele cheie este acela în care copilul începe să vorbească. Comunicarea este esențială pentru dezvoltarea socială și emoțională a micuților, iar părinții joacă un rol crucial în stimularea abilităților verbale ale copiilor lor.

Metode de a face copilul să vorbească

În primii ani de viață, limbajul se însușește spontan, empiric, în mediul familial, ajutat de părinți, dar și de educatori. Principala metodă de învățare a limbajului este jocul, prin care copilul acționează conștient și liber în lumea imaginară pe care și-o creează.

Este foarte important să verbalizezi ce faci, doar pentru că bebelușul tău nu poate vorbi, nu înseamnă că trebuie să stați în tăcere toată ziua. Cu cât vorbești mai mult, cu atât îi va fi mai ușor copilului să învețe să vorbească la o vârstă mai mică.

Trebuie doar să descrii tot ceea ce faci de la „mergem până la magazin”, până la „uite ce flori frumoase”. Asigură-te că folosești cuvinte simple și propoziții scurte atunci când este posibil. Iar dacă ești un părinte ocupat, trebuie să îți gestionezi cât mai bine timpul, astfel încât copilul să nu îți simtă lipsa.

Cum îți înveți copilul să vorbească? Ei bine, citindu-i cât mai mult și în fiecare zi. Să-i citești acestuia este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când vrei să-ți înveți copilul să vorbească.

De asemenea, este important să numești obiectele, pentru că majoritatea bebelușilor arată cu degetul spre un obiect pe care îl doresc, în loc să îl numească, și eventual scot câteva sunete. Ceea ce poți face este să reziști pe moment tentației de a sări exact în acea secundă în ajutorul copilului, astfel încât să-l încurajezi să folosească cuvinte.  De exemplu „vrei apă? Spune apă”.

Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Un studiu din 2018 a constatat că un timp sporit petrecut în fața ecranului a fost asociat cu întârzieri de limbaj la copiii de 18 luni. Experții subliniază că interacțiunile cu ceilalți, nu privitul la un ecran, sunt cele mai bune pentru dezvoltarea limbajului. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă nu mai mult de 1 oră de timp de ecran pe zi pentru copiii cu vârste cuprinde între 2 și 12 ani și deloc pentru copiii mai mici de 2 ani.

Puteți și să cântați împreună, aceasta fiind o modalitate excelentă de relaxare pentru tine și o ocazie bună pentru copil de a mai învăța câteva cuvinte. După ce copilul este familiarizat cu cântăcelul, oprește-te în timpul cântatului, astfel încât să continue cel mic singur. Află ce alocație primește un copil până la 2 ani.

Dezvoltarea limbajului este un proces complex și îndelungat care necesită timp, răbdare și o multitudine de experiențe lingvistice. Încurajând dezvoltarea motricității fine, participând activ la conversații cu copilul, integrând tehnologia într-un mod educativ și oferind numeroase oportunități de interacțiune socială, poți construi bazele solide ale comunicării pentru copilul tău.

Este important să nu uiți că fiecare copil este unic și va vorbi la timpul său. Există numeroase metode de a face copilul să vorbească,dar tot acest proces poate părea o provocare care necesită răbdare și consecvență, însă la final rezultate vor merita.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Măsură nouă pentru buletine cu cip. Sunt vizați românii din diaspora
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • TERMINATI CU PROSTIILE

    Metodele astea handicapate de fapt va strica dezvoltarea normala a copilului.
    Numai parintii prosti pun botul la asemenea tampenii.
    Copilul vorbeste CAND VREA EL, NU CAND VRETI VOI. Nu va chinuiti copiii cu toate tampeniile pe care vi le-a spus nu stiu ce vaca pe Internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025