Prima pagină » Titlurile zilei » Metoda secretă de măsluire a concursurilor pentru funcțiile de directori! Combinații cu firme private de consultanță, pentru controlarea instituțiilor statului
Metoda secretă de măsluire a concursurilor pentru funcțiile de directori! Combinații cu firme private de consultanță, pentru controlarea instituțiilor statului

Metoda secretă de măsluire a concursurilor pentru funcțiile de directori! Combinații cu firme private de consultanță, pentru controlarea instituțiilor statului

11 feb. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Titlurile zilei

La nivelul instituțiilor și companiilor publice din Iași se aplică tot mai des aceeași metodă de măsluire a concursurilor pentru cele mai importante funcții de conducere. În spatele combinațiilor politice și financiare, jocul de culise este făcut prin intermediul firmelor private de consultanță. La insistențele venite din exterior, firmele de consultanță pe resurse umane aplică criterii de selecție și condiții de participare cu dedicație pentru anumite persoane. Mai multe scandaluri au fost stârnite la instituțiile din județul Iași din cauza firmei de resurse umane Fox Management Consultants, care stă în spatele mai multor angajări scandaloase pe funcții de conducere bine plătite și cu mare influență.

Cotidianul „Bună Ziua Iași” vă prezintă amănunte detaliate despre felul în care sunt aranjate concursurile pentru cele mai importante funcții de la companiile și instituțiile de stat. Metoda pare că a fost practicată și la ApaVital Iași atunci când au fost organizate concursurile pentru ocuparea pozițiilor de director general, cea de director comercial, director tehnic, director economic și poziția de director operațional. Un imens scandal a fost stârnit din cauza condițiilor impuse în criteriile de selecție a candidaților. Conform acuzațiilor, condițiile obligatorii și criteriile de selecție în cadrul concursurilor au fost făcute în așa fel încât să le vină mănușă unor angajați din cadrul ApaVital sau a unor politruci din exterior.

Firmă de resurse umane de la București

În spatele acestui concurs organizat de ApaVital s-a aflat însă compania privată Fox Management Consultants SRL din București. Aceasta este un expert independent în consultanță de recrutare resurse umane. Firma este administrată de o anume Magdalena Cristina Radu, din București. Aceeași companie privată s-a aflat și în spatele organizării altor concursuri de angajare pe posturi de conducere la nivelul instituțiilor din județul Iași. EcoSalubritate SA este firma de salubritate din Pașcani, iar în urmă cu mai bine de un an a organizat concursul pentru funcția de director general. Aici, Leonard Ursu a fost singurul candidat declarat admis pentru proba de interviu. S-a ajuns în această situație după ce procedurile au fost repetate în mai multe rânduri, iar alți candidați precum Eduard Dumea sau Eugen Chiriac, au fost respinși imediat după analiza dosarelor.

Conform hotărârilor pentru Organizarea concursului de recrutare a funcționarilor publici, „ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcții contractuale se face prin concurs sau examen, în limita posturilor vacante sau temporar vacante prevăzute în statul de funcții… În cazul în care la concursul organizat se prezintă un singur candidat, ocuparea postului se face prin examen”. Acest lucru nu a fost respectat însă.

Nu s-a respectat regulamentul de concurs

La concursul organizat de SC CLP Eco Salubritate SA Pașcani pentru ocuparea posturilor de director general au existat numeroase sincope. În primul rând, anunțurile și comunicatele desfășurătorului de concurs nu au fost publicate integral pe site-ul și la sediul societății. Totodată, proba de interviu, la care a fost acceptat un singur candidat, s-a ținut online și nu în fața unui manager de resurse umane acreditat. Mai mult, un alt aspect ține de condiția impusă de „experiența de conducere de minimum 5 ani în cadrul unor societăți comerciale, inclusiv cele din sectorul privat, regii autonome sau instituții publice”, iar conform datelor, Leonard Ursu, singurul candidat declarat admis, nu îndeplinea nici măcar acest criteriu. Directorul Eco Salubritate a lucrat în trecut la Meridian Motor Service MMS SRL și Meridian Motor Service SRL, însă nu ar fi adunat cei cinci ani de experiență pe funcția de conducere.

Cum a fost eschivată legea de organizare a concursurilor

Tot conform Hotărârilor în vigoare aprobate de Guvern, „La concursul organizat pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant poate participa orice persoană care îndeplinește condițiile generale și condițiile specifice stabilite prin fișa postului pentru ocuparea respectivei funcții contractuale… În vederea ocupării unui post vacant sau temporar vacant, structurile din cadrul instituțiilor sau autorităților publice transmit compartimentului de resurse umane propunerea privind organizarea și desfășurarea concursurilor.

Criteriile de selecție a candidaților și condițiile de înscriere pentru acest concurs au fost impuse de conducerea firmei de salubritate împreună cu Fox Management Consultants SRL. Reprezentanții companiei din București au fost contactați în mai multe rânduri, însă nu au răspuns apelurilor. Firma a fost înființată în anul 2012 și are o cifră de afaceri de circa 100 de mii anual, iar aproape jumătate din sumă este reprezentată de profit.

Cum se mai pot angaja profesioniști la stat?

Firma cu un singur angajat administrată de Magdalena Cristina Radu se află în spatele mai multor concursuri organizate de companiile și instituțiile publice din județul Iași.
După scandalul de la ApaVital, acolo unde consilierul județean Liviu Vornicu a acuzat faptul că din cauza condițiilor restrictive nu poate concura la postul de director economic al regiei, CJ ar putea cere reluarea concursului de angajare.

Reprezentanții Consiliului Județean Iași consideră că astfel de practici ar trebui să înceteze cât mai repede pentru angajarea profesioniștilor.

„Am văzut reacțiile din mass-media cu privire la procedura de selecție a echipei de conducere din cadrul societății ApaVital SA. La prima vedere sunt condiții restrictive de participare la selecția administratorului executiv al societății ApaVital SA. Vom analiza situația în cadrul Comisiei Juridice a Consiliului Județean Iași, iar dacă este posibil, voi propune reluarea evaluărilor, cu participarea tuturor persoanelor interesate care să îndeplinească condițiile profesionale.

Condițiile de participare pentru ocuparea unei astfel de funcții de conducere la o societate de natura ApaVital SA trebuie să fie exigente, dar nu restrictive. Trebuie să participe persoane atât din interior, cât și din exterior, dacă aceștia dovedesc profesional că merită acest lucru. Consider de asemenea că cei de la firma contractată sunt specialiști în recrutarea de personal. Însă ei trebuie să fie deschiși atât candidaților din mediul privat, precum și celor bine pregătiți, chiar dacă aceștia nu au lucrat în societatea ieșeană. În acest fel, concurența va fi una benefică”, a spus Marius Ostaficiuc, președintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024