Prima pagină » Stiri si curiozitati » Metoda mersului invers. Cea mai bună strategie

Metoda mersului invers. Cea mai bună strategie

21 mart. 2022, 10:33,
în Stiri si curiozitati

Unele probleme la matematică pe care cei mici le primesc la școală pot da bătăi de cap chiar și multor părinți. Metoda mersului invers este o cale pe care o putem folosi să ajungem repede și ușor la răspunsul corect.

În clasele primare, problemele de la matematică au devenit din ce în ce mai întortocheate. Mulți oameni au sesizat că dificultatea acestor exerciții se reduce la înțelegerea logicii din spatele problemelor. O tehnică foarte eficientă în rezolvarea temelor este folosirea metodei mersului invers. Nu toată lumea își poate permite ședințe suplimentare. Iar mulți părinți se găsesc în ipostaza de a le explica celor mici prin matematica inversată cum se fac diverse exerciții pe care nu au putut să le prindă din prima în clasă.

carte de matematica cu cifre

Unele exerciții de matematică pot da de cap și părinților

Metoda mersului invers. Folosirea logicii

În România, spre deosebire de multe alte țări, cantitatea de informații pe care copiii le primesc la școală este una ridicată. Poate că mulți părinți au fost uimiți de numărul de cărți și culegeri pe care copiii le cară în spate, dar cu toții putem aprecia faptul că sunt cărți, iar copiii noștri încep să își urmeze calea în viață prin cunoaștere.

În culegerile cu exerciții apar adesea probleme de genul: „Matei face economie pentru a își cumpăra câteva instrumente muzicale. Dimineață își cumpără un flaut pentru care își cheltuiește jumătate din banii strânși. La amiază a folosit o treime din banii rămași pentru un fluier, iar din cei rămași acesta va cheltuie jumătate pentru o prăjitură, rămânând cu 10 lei. Câți bani a economisit Matei?”

Multe probleme se afișează a fi foarte asemănătoare cu aceasta prezentată. Pașii pot fi mai mulți sau mai puțini, dar rezolvarea este aceeași, adică prin metoda mersului invers. Aceasta presupune începerea calculului de la coadă la cap pentru a afla suma inițială din care au loc scăderile. Pentru clasele mai mari se poate folosi elementul necunoscut notat cu o literă, iar dacă elevul este mai mic, tehnica segmentelor va fi perfectă.

metoda mersului invers la geometrie

Metoda mersului invers poate fi o soluție în rezolvarea multor probleme

Știm că acesta are la final 10 lei din suma sa inițială. Ultima schimbare a sumei de bani spune că cheltuie jumătate din bani pentru o prăjitură, iar apoi rămâne cu 10 lei. De aici se înțelege faptul că și prăjitura costa tot 10 lei. Asta înseamnă că înainte de lua prăjitura, avea 20 de lei. Mergând pas cu pas, ajungem la situația în care spune că a folosit o treime pentru un fluier, iar de aici ne vom duce cu gândul la faptul că cei 20 de lei reprezintă celelalte două treimi. Cele două treimi sunt egale și în final obținem informația că o treime este 10 lei.

Dacă o treime este 10 lei, atunci prețul fluierului este tot 10 lei. De acum am ajuns la ultima parte a problemei, unde spune că toți acești bani însumează jumătate din banii strânși, anume 30 de lei. Iar datorită faptului că se menționează ca prețul flautului este cealaltă jumătate, înseamnă că și acesta a costat 30 de lei. Acum având cele două jumătăți, putem face adunarea și obținem suma de 60 de lei.

Folosirea unui element necunoscut

Pentru cei ce au început să lucreze cu litere necunoscute, problema se reduce la o ecuație foarte simplă. Suma se va nota cu a, iar cu fiecare pas din problemă vom forma ecuația ce ne va da răspunsul. Această tehnică nu mai urmează metoda mersului invers și este una directă. Dar cel mai sigur și ușor de înțeles este cu segmente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`