Metoda inedită prin care cercetătorii americani au oprit un focar de Covid-19 înainte să se răspândească. Dr. Ian Pepper a petrecut ani buni studiind apele uzate. Laboratorul său, Centrul Tehnologic Durabil pentru Apă și Energie al Universității din Arizona, folosește teste chimice pentru a analiza poluanții, virușii și alte particule din canalizare.
Recent, Pepper și colegii săi au încercat să urmărească și să prevină focarele de coronavirus folosind această metodă de epidemiologie pe bază de ape uzate. Au urmărit particulele de coronavirus din canalizarea Arizonan, din martie.
Săptămâna aceasta, testarea lor pare să fi ajutat la oprirea unui focar de coronavirus în curtea proprie: la Universitatea din Arizona, scrie Business Insider.
Universitatea a început cursurile luni. Înainte de sosirea studenților, Pepper și echipa sa au creat un sistem de testare a apelor uzate provenite din aproximativ 20 de clădiri din campus, inclusiv din cămine.
Până marți, sistemul de testare a apelor uzate folosit de Pepper a dat un rezultat îngrijorător: a detectat niveluri ridicate de coronavirus în canalizarea din campus, provenind în special de la un cămin de studenți.
A doua zi, echipa a testat cele 311 de persoane care locuiau în caminul respectiv. Doi au dat rezultate pozitive; ambele erau asimptomatice. Acei doi studenți au intrat apoi în carantină, iar acum se lucreaza la urmărirea contactelor pentru a găsi alte eventuale cazuri.
Metoda inedită prin care cercetătorii americani au oprit un focar de Covid-19 înainte să se răspândească
“Cu această depistare timpurie, am reușit să stopăm un focar, i-am testat pe acei tineri și i-am plasat în carantină”, a declarat Richard Carmona, director al campusului.
Pepper a spus că testele de canalizare pot detecta niveluri ridicate de coronavirus cu până la șapte zile înainte ca persoanele să înceapă să prezinte simptome. Acestea sunt „zile prețioase pe care le-am câștigat”, a spus el într-o conferință de presă vineri.
Spre deosebire de alte teste de coronavirus, sistemul de analiză Pepper monitorizează COVID-19 pe întreaga regiune. Cercetătorii (purtând mănuși, desigur) colectează probe de ape uzate de la stațiile de epurare din zonă și le trimit la centrul Pepper’s pentru analiză. Apoi, efectueaza un test dezvoltat de CDC care detectează prezența moleculelor de coronavirus, similar testelor care implică tampoane nazale.
Testul este relativ ieftin și cu tehnologie redusă: costul tuturor reactivilor implicați în efectuarea unui test este de aproximativ 150 USD, a spus Pepper, deși acest lucru nu include si alte costuri, cum ar fi forța de muncă și colectarea probelor.
Acest tip de testare în masă poate oferi o modalitate de identificare a focarelor de coronavirus la nivelul comunității.